Stoom in Het Spoorwegmuseum

Een 8500 kilo wegende dame genaamd Hendrina , een tractor die The Elephant heet en een door paarden getrokken brandweerkar met stoomspuit. Deze bijzondere stoomattracties zijn op zaterdag 17 en zondag 18 september te gast in Het Spoorwegmuseum. Tijdens Stoom! staat alles in Het Spoorwegmuseum in het teken van stoom. Er zijn niet alleen stoomtreinen te zien, maar ook walsen, trekkers, kranen, fietsen, stationaire machines en nog veel meer. Voor de gelegenheid wordt de Arend, de eerste stoomlocomotief in Nederland, onder stoom gebracht.

Historie
Op 20 september 1839 begon het allemaal. Vanaf station d’Eenhonderd Roe aan de rand van Amsterdam vertrok die dag een trein met twee stoomlocomotieven: de Snelheid en de Arend. De eerste treinrit in Nederland was een feit. Om dit te vieren organiseert Het Spoorwegmuseum rond deze datum jaarlijks het stoomevenement Stoom! Een replica van de Arend behoort tot de collectie van Het Spoorwegmuseum en zal naar buiten worden gereden om ritjes te maken over het museumterrein.

Doorlopend programma
Er zijn niet alleen treinen te zien, maar ook walsen, trekkers, kranen, fietsen en allerlei machines. Alles werkt op stoom. Binnen rijden modeltreinen op stoom en laten de EduTRAINers van het museum door middel van een speciale stoomkar zien hoe stoom werkt. De kindertrein op het jumbospoor wordt getrokken door een stoomloc en er wordt er een extra spoor op poten gebouwd waarop kinderen mee kunnen rijden.

Tentoonstelling
Tijdens Stoom! is een tentoonstelling te zien over de laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737. Dit pronkstuk viert dit jaar haar 100ste verjaardag. In de museumwinkel is een speciaal magazine over de NS 3737 te koop.

Plaats een reactie