Stoïcijns dieet, het nieuwe dieet

Op feestjes gebeurt het regelmatig. Sta ik gezellig met een glas wijn in de hand, schaaltje borrelnootjes onder handbereik, te kletsen met een groepje vrouwen. Begint er één te praten over haar dieet. “Oh, nee he, daar gaan we weer”, denk ik. Nu vooral neutraal blijven kijken, niet mee bemoeien, misschien waait dit gespreksonderwerp zo weer van tafel. Maar nee. IJdele hoop.

Begin op feestjes over diëten, en iedereen is wakker en mengt zich met persoonlijke ervaringen in de discussie. En dat gaat dan ongeveer zo: “Chocola slecht? Wel nee, je moet extra puur nemen. Barstens vol met antioxidanten. Laatst las ik dat je zelfs afvalt van chocola.” “En rode wijn hè, enorm goed voor je bloeddruk.” “O, echt? Ik dacht dat sherry en droge witte wijn beter was.!” roept mijn buurvrouw verschrikt. Onverstoorbaar kijk ik wat voor me uit en neem nog eens een slokje. Nee, vooral niet opvallen nu, gewoon blijven glimlachen. Maar helaas, de gastvrouw wijst nu naar mij. “Jij bent toch diëtist? Jij weet hoe het zit, leg eens uit?”

En daar sta ik dan met mijn mond vol tanden borrelnootjes en ik stotter maar wat. “Tja, volgens mij maakt het allemaal niet zo veel uit. Dit soort berichten in het nieuws daar kan ik niks mee. Het gaat toch om het geheel, gezonde basis, wat variatie, niet te veel, niet te weinig….. “ Dit is duidelijk niet wat de dames willen horen. Wat een saai verhaal. Nee, harde feiten willen ze, of in ieder geval iets wat heel interessant en vernieuwend klinkt.

Maar ja, zelf voel ik me al jaren goed bij een bruine boterham met kaas, een glas karnemelk, stukje fruit, aardappel, beetje groente en een vlaflip na. Ja, op vrijdag begin ik het weekend met een lekker glas wijn. Rood, wit, rosé…. gewoon waar ik zin in heb. En chocola eet ik soms ook. Wit, melk, puur, met stukjes noot, heerlijk. Hoe maak ik nu duidelijk dat al die (al dan niet betrouwbare) nieuwsberichten echt niet bijdragen aan een gezondere leefstijl. En dat je niet gelukkig wordt van het volgen van elke nieuwe dieet-hype?

Juist het feit dat ik gewoon stoïcijns blijf doen wat ik altijd al doe zorgt voor rust in mijn hoofd en in mijn lijf. Ik hoef gelukkig niet de hele dag na te denken over wat wel en wat niet, en waarom, en hoezo.

Dat is het! Ik zeg niet dat ik ‘gewoon’ eet, ik volg de allernieuwste trend; ‘Het stoïcijns dieet’. “Ken je dat nog niet?” zeg ik quasi verbaasd tegen het groepje vrouwen dat mij verwachtingsvol aanstaart. “Het is nog vrij onbekend, maar echt; Stoïcijns wordt het Montignaccen van 2013. Let op mijn woorden. “

Tineke Puyenbroek, counsellor en diëtist

Plaats een reactie