Schenking St. Matthijs aan Hematologie azM

De St. Matthijs bracht begin februari een bezoek aan hematoloog prof. dr. H. Schouten en de verpleegafdeling A5 van het azM. De heer en mevrouw Kienhuis van de stichting kwamen niet met lege handen. Zij verrasten patiënten van de verpleegafdeling met een grote flatscreen-tv, een dvd-speler, een laptop en een radio-cd installatie: “Deze spullen moeten helpen het verblijf in het ziekenhuis plezieriger te maken voor de patiënten die vaak langdurig zijn opgenomen.” Het EO-televisieprogramma ‘Nederland helpt’ maakte opnames, die in de aflevering van de tweede week van maart wordt uitgezonden.

Isolatie
Het geld dat de stichting inzamelt komt ten goede aan oncologie/hematologie-afdelingen waar patiënten stamceltransplantatie-behandelingen ondergaan en waarvoor ze in veel gevallen nog geïsoleerd moeten worden verpleegd.

“In Maastricht is die isolatie gelukkig niet zo streng door onze bouwkundige voorzieningen. Maar deze categorie patiënten liggen gemiddeld wel meerdere keren voor vier weken opgenomen op de afdeling. Dat is niet plezierig en elke afleiding is meer dan welkom”, legde prof.dr. Harry Schouten de gulle gevers uit. Namens de patiënten namen de heren Donners en Thijssen de cadeaus mede in ontvangst.

Matthijs
Wat is de stichting Matthijs? Matthijs Kienhuis kreeg als student kanker en overleed een jaar later, in 2002. Voor de behandeling van zijn ziekte werd hij in isolatie verpleegd, in totaal 161 dagen. Die wekenlange isolaties lieten zien dat het eenvoudigweg ontbrak aan genoeg afleiding voor deze patiënten. Dat zette Matthijs aan het denken: hij ging geld inzamelen om daar iets aan te doen. Na zijn overlijden hebben zijn ouders zijn wens ondergebracht in een stichting met zijn naam die het initiatief nu voortzet.
De stichting is in het leven geroepen om geld en/of middelen te werven die het verblijf van patiënten die intensief behandeld worden enigszins kan veraangenamen. Ook zullen die middelen ten goede moeten komen om het medisch personeel het werk te vergemakkelijken.

Meer informatie over de st. Matthijs: www.stichtingmatthijs.nl

Plaats een reactie