Stimuleren van zinvol werk belangrijk voor publiek manager

Leidinggevenden in de publieke sector moeten juist nu investeren in een goede relatie met hun werknemers. Dat verhoogt de tevredenheid en de kwaliteit van het werk. Dit stellen bestuurskundigen dr. Lars Tummers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en dr. Eva Knies van de Universiteit Utrecht in het artikel ‘Leiderschap en zinvol werk in de publieke sector’ dat verschijnt in het gezaghebbende bestuurskundige tijdschrift ‘Public Administration Review’.

Tummers en Knies hebben onderzoek gedaan in het onderwijs, de gezondheidszorg en bij de lokale overheid. Zij tonen aan dat wanneer leidinggevenden een goede relatie hebben met hun ondergeschikten deze medewerkers hun werk als zinvoller ervaren. Dit heeft positieve effecten voor de organisatie, zoals betere werkprestaties en een hogere tevredenheid onder werknemers over de balans tussen werk privé.

Pensioen
Er is niet veel bekend over welk effect de inspanningen van leidinggevenden in de publieke sector hebben bij het zinvol maken van werk voor hun werknemers. Maar juist nu is effectief leiderschap in publieke organisaties van groot belang, aldus Tummers en Knies. De komende jaren gaan veel werknemers in de publieke sector met pensioen. Er komt dus meer werk af op jongere werknemers. Om het werk aantrekkelijk te houden (en daarmee tekorten in de personeelsbezetting te voorkomen) en tegelijkertijd medewerkers te stimuleren om optimaal te presteren, dienen leidinggevenden in deze sector hun uiterste beste te doen om een evenwichtige balans tussen werk en privé voor hun werknemers te faciliteren. Zij zullen hen ook extra moeten motiveren om hun taken optimaal uit te voeren.

Daarnaast is het zinvol maken van werk vooral in de publieke sector belangrijk. Veel mensen kiezen voor de publieke sector om waardevol werk voor de samenleving te doen. Zo willen leraren hun leerlingen helpen zich te ontwikkelen tot actieve burgers, dragen verpleegkundigen bij aan het herstel van hun patiënten en willen ambtenaren de ontwikkeling van duurzame steden ondersteunen.

Investeren in relaties
De twee onderzoekers adviseren publieke managers te investere in in hun relaties met hun werknemers. Een hoogwaardige relatie geeft medewerkers het idee dat ze een verschil kunnen maken met hun werk. Het biedt hen inzicht in de bijdrage van hun werk aan een groter geheel. Als werknemers weten dat ze hebben meegeholpen aan het tot stand brengen van iets, zoals een succesvolle medische behandeling of veiligere buurten, zullen zij hun werk betekenisvoller vinden. Ze zijn niet langer alleen een ‘radertje in een machine’, maar zien ze ook de resultaten die dit ‘apparaat’ levert.

Dr. Lars Tummers werkt bij Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij Visiting Scholar aan de University of California, Berkeley. Hij krijgt begin september 2013 de Onderzoeksprijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam uitgereikt.

Dr. Eva Knies werkt als universitair docent/onderzoeker bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Plaats een reactie