Stichting Mammarosa wint de Breast Friends Award 2010

Oprichtster van Mammarosa, Lide van der Vegt, neemt zondag 10 oktober de Breast Friends Award 2010 in ontvangst. Tijdens de slotceremonie van A Sister’s Hope Walk in het Olympisch Stadion van Amsterdam krijgt zij deze bijzondere prijs uitgereikt.

Mammarosa zet zich in om zoveel mogelijk allochtone vrouwen met borstkanker voorlichting te geven. Zij geeft uitleg over borstkanker aan allochtone vrouwen die de Nederlandse taal niet of niet goed machtig zijn.

De Breast Friend Award is een prijs die elk jaar door farmaceutisch bedrijf Roche Nederland B.V. wordt toegekend aan bijzondere initiatieven voor het welzijn van vrouwen met borstkanker.

Lide weet uit eigen ervaring dat de diagnose borstkanker veel vragen oproept. Ze werkt met allochtone vrouwen die hun weg binnen de Nederlandse informatievoorziening niet goed kunnen vinden. Voor hen heeft ze enkele jaren geleden Mammarosa opgericht.

Op de website www.mammarosa.nl staat in twaalf talen uitleg over borstkanker. Voor mensen die niet kunnen lezen, zijn de teksten in de eigen taal ingesproken. Mammarosa is voor deze vrouwen een Breast Friend. Lides eigen Breast Friend Nicole Tarre,droeg Lide voor.

Taboe
Lide: “Veel allochtone vrouwen vinden het woord kanker al moeilijk om te horen of te zeggen. Er rust een taboe op. In veel culturen staat kanker gelijk aan dood. Ik ben ontzettend blij en trots dat Mammarosa de Breast Friends Award heeft gewonnen. Ik zie het als een kroon op ons werk, maar er is tegelijkertijd nog heel veel werk te verzetten. Met onder andere het geldbedrag van de Breast Friends Award, gaan we elders in Nederland spreekuren houden. We doen dit al in mijn woonplaats Den Haag, maar nog dit jaar starten we met spreekuren voor allochtone vrouwen met borstkanker in Schiedam, Utrecht en Amsterdam.”

Initiatieven
Lide van der Vegt is de derde winnaar van de Breast Friend Award. Eerdere winnaars zijn Mariëlle van der Pers met haar website www.hoofdzakengids.nl en Machteld de Bont met haar Stichting Care for Cancer. Kanshebbers op de Breast Friend Awards worden ieder jaar door een Breast Friend genomineerd. Een vakkundige jury beoordeelt alle inzendingen.

Plaats een reactie