Stichting Leef Je Droom zeilt Ronde om Noord-Holland

Stichting Leef Je Droom zeilt op 18 en 19 juni de zeilwedstrijd ‘Ronde om Noord-Holland’ met jongeren met een hart- en vaatafwijking. Vanaf maandag 14 juni vertrekken de jongeren vanuit jachthaven Lelystad Haven voor een zeiltraining van aantal dagen op het IJsselmeer. Stichting Leef Je Droom zeilt meerdaagse wedstrijden en prestatietochten met jongeren met een hart- en vaatafwijking en motiveert ze over hun horizon te kijken en hun grenzen te verleggen. Dat doet ze met een aangepast zeiljacht, de Live Your Dream.

Ronde om Noord-Holland

De Ronde om Noord-Holland is een zeilwedstrijd over Markermeer, IJsselmeer, Westelijke Wadden en Noordzee. De deelnemers starten vanuit Muiden en zeilen via Enkhuizen, Kornwerderzand en Den Helder naar IJmuiden. Zo ronden ze de hele provincie Noord-Holland binnen een etmaal. De zeilers komen in aanraking met alle elementen, waaronder het zeilen op stilstaand en stromend water, zoet en zout en varen op zee. De organisatie, de stichting YSY Ronde om Noord-Holland, sponsort Leef Je Droom en zorgt dat het team van Leef Je Droom kosteloos kan deelnemen. Kledingsponsor Gaastra steekt het team in teamkleding.

Aangepast zeiljacht

Het team van hart- en vaatpatiënten zeilt met een aangepast zeiljacht. De Live Your Dream is een Vd Stadt Madeira van veertien meter, ingericht voor acht personen. Omdat standaard productiejachten minder geschikt zijn voor het zeilen met hart- en vaatpatiënten, bouwde schipper Olaf Oosterman dit eigen zeiljacht. De Live Your Dream is onder meer voorzien van elektrische lieren. Jongeren moeten hun energie leren verdelen en dan kan het gebruik van elektrische lieren in sommige situaties nodig zijn. Ook moeten ze leren dat ze beter met zijn tweeën een zeil kunnen hijsen dan alleen. Het zeiljacht is van deze aanpassingen voorzien. Daarnaast heeft het jacht een stahoogte van 2.27 meter en bedden van minstens twee meter lengte.

Sponsorontbijt
Stichting Leef Je Droom heeft in de afgelopen jaren veel sponsors getrokken die het mogelijk maken om te zeilen met jongeren met een hart- en vaatafwijking. Bedrijven en organisaties kunnen een jongere adopteren voor een zeilwedstrijd. Voor deze Ronde om Noord-Holland hebben de Rotary Monnickendam, Rotary Zandvoort, de gemeente Lelystad en de International Yachting Fellowship of Rotarians een jongere gesponsord. Leef Je Droom nodigt deze sponsoren uit voor een ontbijt op vrijdagochtend 18 juni van 7.00 tot 8.00 uur in de Jachtclub van de KNZ&RV in Muiden. De Jachtclub sponsort dit ontbijt.

Weblog en twitter
Olaf en de jongeren zijn tijdens de training en de wedstrijd vanaf 14 – 20 juni te volgen via hun weblog op www.leefjedroom.com en via twitter www.twitter.com/stleefjedroom.

Stichting Leef Je Droom
Stichting Leef Je Droom verlegt al zeilend de grenzen van jongeren met een hart- en vaatafwijking. Door ze mee te nemen op meerdaagse zeiltochten leren deze jongeren over hun horizon te kijken en vooral te kijken naar hun mogelijkheden in plaats van hun beperkingen. Leef Je Droom richt zich op chronisch zieke jongeren van 16 tot 30 jaar. Zij komen in een andere levensfase terecht buiten de bescherming van het gezin en ervaren in de buitenwereld vaak onbegrip over hun ziekte, doordat deze aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is. Zij hebben als het ware een dubbele handicap. Leef je Droom wil deze bijzondere groep jongeren uit hun wereld van alledag halen en ze zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen mee te geven.

Een zeilboot is een kleine maatschappij op zich. De jongeren kunnen zich er niet aan onttrekken op een meerdaagse tocht. Ze moeten hun energie leren verdelen en als team samenwerken. Ze leren daardoor waar hun krachten en hun mogelijkheden liggen en hun onmogelijkheden te overwinnen.

In juli start een team van Leef Je Droom in de CAM race, een zeilwedstrijd van Lauwersoog naar Noorwegen. Daarnaast is Leef Je Droom aanwezig op Sail Amsterdam. Voor meer informatie en de activiteiten zie www.leefjedroom.com.

Schipper Olaf Oosterman
Olaf Oosterman uit Lelystad is initiator en vaste schipper van stichting Leef Je Droom. Hij heeft zelf ook een levensbeperkende ziekte, het marfansyndroom. Ondanks als zijn hartoperaties en fysieke beperkingen heeft hij het aangepaste zeiljacht zelfstandig gebouwd. Het jacht is in 2009 in Lelystad gedoopt door Erica Terpstra, onder toeziend oog van de loco-burgemeester van Lelystad en zo’n 350 belangstellenden.

Oosterman is in november 2008 door de gemeente Lelystad verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Vanwege zijn grote inzet voor stichting Leef Je Droom. Citaat uit het juryrapport: ‘De heer Oosterman is een groot voorbeeld voor de jongeren en zorgt er met zijn positieve instelling voor dat de jongeren zijn motto: ‘kijken naar wat je kunt en niet naar wat je niet kunt’ delen.’

Daarnaast is Oosterman in 2009 genomineerd voor de Theo Zwetsloot award. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad en de Theo Zwetslootstichting. Zwetsloot was een van de voorvechters van het Persoonsgebonden budget.

Plaats een reactie