Stichting Kikid lanceert weerbaarheidstraining ‘Ik hou van mij’ voor jongeren

Op 2 februari 2011 lanceerde Stichting Kikid een training voor jongeren op het voortgezet onderwijs getiteld “Ik hou van mij”. Deze eerste training vond plaats op een middelbare school in Amsterdam en zal vervolgens door het hele land worden gegeven.

Vanwege het enthousiasme van zowel de leraren als de leerlingen zal het gehele programma de komende twee jaar worden onderzocht op effectiviteit door landelijk kenniscentrum ‘Movisie’ en onderzoeksbureau ‘TNO’.

De training wordt gegeven door, bij Stichting Kikid intern opgeleide, trainers. In deze training leren leerlingen vaardigheden om, om te gaan met wensen en grenzen op het gebied van seksualiteit en werken ze op een speelse manier aan vergroten van hun eigenwaarde; hoe leer je om van jezelf te houden.

De thema’s uit de training zijn: wensen en grenzen, groepsdruk en onzekerheid en kwaliteiten. De leerlingen leren o.a het onderscheid te maken tussen fictie en realiteit en dat ze zich niet moeten vergelijken met modellen en idolen uit de media die er allemaal ‘perfect’ uit zien en daarmee een onnatuurlijk beeld van de werkelijkheid weergeven. Ook middels fysieke opdrachten en groepsgesprekken leren de jongeren waar hun eigen grens ligt en hoe ze deze kunnen aangeven. De training laat de jongeren met name zien dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat het belangrijk is om te houden van jezelf.

Naar aanleiding van het succesvolle theater/voorlichtings project Benzies & Batchies kreeg Stichting Kikid van middelbare scholen de vraag of zij een vervolgtraject konden aanbieden. De vervolgens door Stichting Kikid zelf ontwikkelde weerbaarheidlessen zijn in het schooljaar 2009-2010 getest door middel van pilots op verschillende middelbare scholen in Amsterdam. De scholen waren zeer enthousiast over de lessen en daarom is besloten om deze weerbaarheidtraining vanaf het schooljaar 2010-2011 als vast onderdeel aan te bieden. Deze weerbaarheidstraining wordt financieel ondersteund door het VSB Fonds en ZonMW.

Het product aanbod van Stichting Kikid is op deze manier gegroeid naar: twee theaterstukken (seksualiteit en drank/drugs) met bij behorende discussieprogramma’s en een weerbaarheidstraining. Elk product is apart af te nemen maar de praktijk wijst uit dat scholen vaak een combinatie afnemen voor een maximaal effect.

Plaats een reactie