Stichting Hartekind presenteert oplossing voor de toekomst van Hartekinderen

Op donderdag 8 november 2018 wil Stichting Hartekind zich aan u presenteren. Op deze middag wordt het probleem van hartafwijkingen bij kinderen én de richting van de oplossing voor de komende tien jaar gepresenteerd door alle academische kinderhartcentra in Nederland.

Doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen

De hartziekte is doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen tussen de 0 en de 15 jaar. Dit moet veranderen en daarom presenteert Stichting Hartekind op 8 november de ‘Landelijke Onderzoeksagenda Hartafwijkingen Bij Kinderen’. Deze onderzoeksagenda geeft de komende 10 jaar richting aan het oplossen van problemen waar hartekinderen mee te maken hebben.

Hartekinderen zijn kinderen die een hartafwijking hebben. Deze kunnen aangeboren zijn of in de loop van de kinderleeftijd ontstaan. In Nederland leven 25.000 hartekinderen. Het is daarmee de grootste aangeboren afwijking.

Startsein

De bijeenkomst vormt het startsein om alle artsen, onderzoekers, (harte)kinderen, ouders en andere betrokkenen in Nederland samen te laten werken. Alles om ervoor te zorgen dat we de komende jaren samen een verschil maken voor alle 25.000 hartekinderen in Nederland.

Kinderhartcentra

De hoofden van de Nederlandse kinderhartcentra Prof. dr. W.A. (Wim) Helbing, Prof. dr. N.A. (Nico) Blom, Prof. dr. R.M.F. (Rolf) Berger en Dr. G.J. (Gregor) Krings leggen de ernst van het probleem uit en zullen aangeven waarom zij juist nú gezamenlijk onderzoeken gaan uitvoeren.

Er komt tevens een aantal hartekinderen hun verhaal met u delen. Ambassadeur Martijn Fischer zal over zijn ervaringen als ouder van een Hartekind vertellen. De middag wordt gepresenteerd door Andrew Makkinga.

Stichting Hartekind

Dagelijks worden er in Nederland 4 kinderen geboren met een hartafwijking. Dagelijks krijgen 3 kinderen een openhartoperatie om te kunnen overleven en helaas overlijdt er in Nederland nog elke 2 dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking.

Stichting Hartekind wil door middel van het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze Hartekinderen verbeteren, zodat ze gewoon kind kunnen zijn, met als motto: “Kind zijn, hart nodig!”

Plaats een reactie