Stevia goedgekeurd voor consumptie binnen de EU

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft gisteren het gebruik van Stevia, een natuurlijk zoetmiddel, goedgekeurd. Stevia bevat geen calorieën en kent niet de nadelige effecten van suiker en kan dus zonder probleem worden ingepast in een dieet. Ook is er geen gevaar voor tandbederf. Stevia is een plant uit Zuid-Amerika en tweehonderd keer zoeter dan suiker. Al vele jaren wordt het als zoetmiddel in Japan en Brazilië gebruikt.

Wetenschappers maken zich al jaren zorgen over onze suikerconsumptie, die in een eeuw tijd steeg van bijna 5 naar 45 kilo per jaar per persoon. Onze voorkeur voor zoet is aangeboren: een baby krijg de smaak al te pakken bij de eerste druppels moedermelk. Later volgen er vele ‘zoetmomenten’: een snoepje op de zere knie, een ijsje als beloning, gebak om iets te vieren… Veel mensen blijken in feite suikerjunks te zijn en volledig verslaafd aan zoetigheid. Bovendien zit suiker als conserveringsmiddel in bijvoorbeeld soepen, sauzen en vleeswaren. Lightproducten worden, vanwege de toevoeging van chemische zoetmiddelen als aspartaam en sacharine, niet door iedereen gewaardeerd. De komst van een natuurlijke zoetstof die 0 calorieën bevat, luidt een nieuw tijdperk in. De naam is Stevia – de nieuwe generatie suiker!

Anna-Gretha Visser uit Drachten was zich de laatste jaren steeds meer bewust van het belang van een goede gezondheid. Bij toeval liep zij tegen Stevia aan. ,,Een natuurlijk zoetmiddel. Het was dé oplossing.” Zij verdiepte zich in de achtergronden en was al snel 24 uur per dag met Stevia bezig. Met haar bedrijf SteviJa Natuurlijk en de webshop De Steviadrogist speelt zij in op de verwachte vraag naar Stevia-producten.

Zuid-Amerika
“Stevia wordt ook wel honingkruid genoemd en komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. In Japan en Brazilië wordt het al jaren gebruikt als zoetstof. In Zwitserland en Frankrijk zijn al producten met Stevia verkrijgbaar. Ik besloot om Stevia in allerlei vormen op de markt te brengen , zodra de plant officieel in Nederland zou worden goedgekeurd voor consumptie.”

De goedkeuring is er en Anna-Gretha Visser heeft niet alleen Stevia-tabletjes maar ook ‘Zoetpoeder’ laten ontwikkelen. Meer producten volgen. In eigen keuken heeft Anna-Gretha het zoetmiddel op allerlei manieren uitgeprobeerd. ,,Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is niet alleen in koffie, thee, yoghurt of pap maar ook in gebak te gebruiken. Dit in tegenstelling tot veel chemische zoetvervangers, die niet tot 200 graden stabiel blijven en dus geen mooi resultaat opleveren.”
Inmiddels is zij druk bezig de zelf ontwikkelde recepten met baktips te bundelen tot een kookboek dat in juni zal verschijnen.

1 gedachte over “Stevia goedgekeurd voor consumptie binnen de EU”

  1. Geachte mevrouw Visser.

    Via internet kwam ik achter het artikel over Stevia. Het omschreven resultaat is bijzonder belangrijk voor mij. Daar ik Diabetes 2 heb, zou ik het op prijs stellen om er achter te komen waar deze tabletten(?) te bestellen zijn .

    Met vriendelijke groet.

    Gjalt Wijnstra

    Beantwoorden

Plaats een reactie