Steunpunt voor verslaafde artsen in zicht

De verkeersvliegers hebben het al jaren, een anti-skidteam (vertaald: antislipteam), dat piloten bijstaat bij drank- of drugsproblemen en hen naar hulpverlening verwijst. Een verslaving kan eigenlijk iedereen overkomen. Dus ook artsen.

In Nederland zijn geen gegevens beschikbaar over het aantal verslaafde artsen. Als wordt uitgegaan van Amerikaanse en Canadese cijfers, komt verslaving voor bij 9 à 12 procent van de Nederlandse artsen. Een percentage dat vergelijkbaar is met andere Nederlanders.

Daarom bieden de Radboud Universiteit Nijmegen en de KNMG vanaf 1 maart ‘abs-artsen’, een steun- en verwijspunt voor artsen, ondergebracht bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

Steun- en verwijspunt
Artsen kunnen zichzelf melden bij het steunpunt- en verwijspunt. Doel is om artsen met een drank- of ander verslavingsprobleem op een snelle manier te verwijzen naar adequate zorg. Artsenorganisatie KNMG vindt het van belang om artsen met verslavingsproblemen zo goed mogelijk te helpen. Met het project abs-artsen wil de KNMG voorkomen dat artsen blokkeren vanwege een verslaving.

Laagdrempelig programma
Aangezien een verslavingsprobleem consequenties kan hebben voor de kwaliteit van medische beroepsuitoefening, vindt de KNMG het belangrijk dat er een laagdrempelig programma is waar artsen met verslavingsproblemen snel terecht kunnen.

abs-artsen

Het project abs-artsen staat voor abstinentie (iemand die zich onthoudt, vooral van het gebruik van alcohol) en duidt tegelijkertijd het antiblokkeersysteem in de auto aan (verwijzend naar anti-skid; het programma tegen verslaving onder piloten). Het is van maatschappelijk belang om artsen met problemen zo goed mogelijk te helpen. Ten eerste omdat er groter risico is op fouten en ten tweede om ook deze artsen te behouden voor de gezondheidszorg.

Veilig en laagdrempelig melden

Artsen kunnen zich veilig en laagdrempelig melden bij het steun- en verwijspunt; het Academisch Centrum Sociale Wetenschappen (ACSW). Dit is ondergebracht bij de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier kunnen verslaafde artsen vakkundig geholpen worden.

Waar is het steunpunt te vinden?
Academisch Centrum Sociale Wetenschappen.
Radboud Universiteit Nijmegen
Montessorilaan 10
6525 HR NIJMEGEN
tel: 024-3611175
e-mail: abs-artsen@acsw.ru.nl

Plaats een reactie