Steun voor naasten van mensen met psychische problemen

Psychische problemen zorgen voor verdriet en machteloosheid. Als jouw dierbare psychische problemen heeft, grijpt dat diep in op je leven. De gevolgen voor naasten worden onderschat. Leven met iemand met psychische problemen kan zeer belastend zijn en zelfs voor extra problemen zorgen. Om mensen daarvan bewust te maken, start op 17 maart een nieuwe campagne van het Fonds Psychische Gezondheid. Het Fonds steunt niet alleen patiënten, maar ook de naasten van mensen met psychische problemen.

“Mijn vader kampt met psychoses, ik met zijn ontkenning.”
Er zijn in Nederland 1.2 miljoen kinderen van ouders met een psychiatrische diagnose. Opgroeien met een ouder met psychische problemen is moeilijk. Kinderen schamen zich, hebben een lagere zelfwaardering, maken zich zorgen en zijn sneller depressief. Ook op latere leeftijd kan de zorg voor een ouder met psychische problemen belastend zijn, zeker wanneer er problemen spelen die door de zieke worden ontkent.

“Mijn vrouw knokt tegen depressies, ik voor onze relatie.”
Mantelzorgers van mensen met psychische problemen hebben zelf ook een grotere kans op psychische aandoeningen. Om je partner te zien lijden is moeilijk. Door psychische problemen kunnen mensen veranderen. Soms zo erg dat iemand zijn maatje kwijt raakt. Op zijn minst trekken psychische problemen een zware wissel op een relatie. Partners voelen onmacht, onbegrip en radeloosheid.

“Mijn zoon vecht met autisme, ik voor ons contact.”
Als een kind psychische problemen krijgt, is dat voor ouders vaak moeilijk te verteren. Menig ouder vraagt zich af wat hij of zij verkeerd heeft gedaan. Het vinden van een juiste diagnose, het zoeken naar een goede behandeling, of het vinden van de juiste regeling is uitputtend en maakt veel ouders wanhopig. Soms is het nauwelijks nog mogelijk bij je kind door te dringen. Kinderen met psychische problemen zijn erg kwetsbaar en dat besef zorgt bij ouders voor veel onrust en verdriet.

Op 18 maart lanceert het Fonds Psychische Gezondheid een vernieuwde website. Op verschillende radiozenders zijn nieuwe spotjes te horen en er is een uitgebreide printcampagne. Later dit jaar (op 10 oktober 2011) staat de Landelijke Dag Psychische Gezondheid in het teken van naasten.

Plaats een reactie