Sterke stijging psychische klachten

Het aantal meldingen van psychische aandoeningen als gevolg van werkdruk is in het afgelopen jaar sterk gestegen. Uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt een toename van 23,2 procent ten opzichte van 2008. Het aantal gevallen van burn-out is in 2009 zelfs met 48,5 procent omhoog gegaan. De toename van het aantal psychische klachten is, zo meent drs. Erwin Prakken van het NCvB, vermoedelijk toe te schrijven aan de economische crisis. De drie sectoren, waarin deze aandoeningen zich het meest manifesteren, zijn de gezondheidszorg, het onderwijs en de industrie.

Volgens dr. Pascale Le Blanc, universitair docente arbeidsen organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, is de mentale en emotionele belasting van werknemers de afgelopen jaren toegenomen. ,,Werkzaamheden zijn veranderd van fysiek zwaar naar mentaal en emotioneel zwaar. Het is moeilijker los te komen van je werk, deels ook door internet en mobieltje.’’ Ook zijn mensen onzekerder geworden door de crisis, aldus Le Blanc.

Daarnaast is het stigma op psychische aandoeningen verminderd. ,,Mensen accepteren ze eerder.’’ Bij het NCvB kwamen vorig jaar bijna tienduizend meldingen van beroepsziekten binnen, zo’n drieduizend meer dan het jaar ervoor. De stijging is voor een deel te verklaren uit een betere registratie van beroepsziekten, met name in de bouwsector, aldus het Centrum. Sinds 1 januari vorig jaar is het zogeheten Peilstation Intensief Melden (PIM) actief, waardoor meer bedrijfsartsen ertoe worden aangezet om beroepsziekten ook daadwerkelijk te melden, aldus Prakken.

Plaats een reactie