Op maandag 13 augustus 2012 om 14.30 uur wordt de StemWijzer 2012 gelanceerd bij ProDemos – Huis voor democratie en Rechtsstaat. Bij de lancering zullen lijsttrekkers en kandidaten van de meeste politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen de StemWijzer invullen.
Onder de aanwezigen zijn Jetta Klijnsma, Sybrand Buma, Ronald van Raak, Alexander Pechtold, Arie Slob, Kees van der Staaij, Marianne Thieme en Hero Brinkman. Ook lijsttrekkers van partijen die nu nog niet in de Kamer vertegenwoordig zijn, zullen aanwezig zijn.
De StemWijzer bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals de financiële crisis, Europa, zorg, werkgelegenheid en veiligheid. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.
Meer dan 4 miljoen gebruikers
De StemWijzer is de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 vulden 4,7 miljoen bezoekers de StemWijzer in. In 2010 waren dat er 4,2 miljoen.
Apps
Van de StemWijzer is dit jaar voor het eerst ook een app beschikbaar voor Apple en voor Android/Google telefoons. De app is vanaf 13 augustus gratis te downloaden in de Google Play Store en naar verwachting ook in de Apple Store. Daarnaast is er ook een Facebook-app, waarmee de StemWijzer direct op Facebook is in te vullen. Deze is vanaf 13 augustus 2012 te vinden op www.facebook.com/stemwijzer.
ProDemos biedt hulp bij stemkeuze
ProDemos vindt het belangrijk dat mensen weloverwogen tot een keuze voor een politieke partij komen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september ontwikkelt ProDemos hiertoe een aantal hulpmiddelen.
De eerste tool die beschikbaar is gekomen is de Stemmentracker, te vinden op www.stemmentracker.nl. Hiermee kan iedereen zijn eigen standpunten vergelijken met de stemmingen in de Tweede Kamer.
Vanaf 13 augustus is de bekende StemWijzer weer beschikbaar. Ook is dan de website www.programmavergelijker.nl vernieuwd. Op deze website kunnen de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen op onderwerp met elkaar vergelijken worden.