Steeds meer kinderen te zwaar!

In de afgelopen dertig jaar is het aantal kinderen en jongeren met overgewicht flink gestegen. In Nederland kampt 15 procent van alle jongeren van 2 tot 25 jaar met overgewicht.

CandyFotocredit: Curt Smith (cc)

Bijna iedereen weet dat we de gevolgen van overgewicht niet moeten onderschatten.

Kinderen met overgewicht hebben als volwassene meer kans op hartproblemen. Bovendien is de kans groter dat ze slechter presteren op school. Een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte hebben namelijk een negatieve invloed op de hersenen. Het IQ van kinderen met obesitas is over het algemeen lager dan van gezonde kinderen. Daarnaast hebben zij het probleem zich minder lang te kunnen concentreren.

Hoe komt het… en hoe kom je er vanaf
Er zijn verschillende oorzaken voor de toename in gewicht. Kinderen blijven steeds meer binnen, buiten spelen wordt hen in sommige gevallen onthouden maar ook is binnen spelen heel normaal geworden. Spelen op een console of tablet is door de vele leuke en steeds realistischere games een favoriete bezigheid geworden.

Daarnaast leven we tegenwoordig in een maatschappij waar het sociale leven zich voor een groot deel online afspeelt. Dit en in sommige gevallen zorgen ouders er zelf voor doordat zij denken dat buiten op straat spelen niet meer veilig is. Kinderen bewegen weliswaar minder dan vroeger maar dit is niet de enige reden voor de toename van kinderen met obesitas.

Veel ouders geven een slecht voorbeeld als het gaat om eten, er wordt te veel geconsumeerd en dit gedrag nemen kinderen over van hun ouders. De hoeveelheid beweging en een gezond eetpatroon zijn dus belangrijk. Maar hoeveel eten we nu precies per dag? En is dat te veel of precies goed?

Wanneer is een kind te zwaar?
Om te bepalen of een kind te zwaar is, kan de BMI (Body Mass Index) een goede indicatie zijn. Voor ouders die twijfelen of hun kind te kampen heeft met overgewicht, is het handig even een test te doen.

Dit kan op internet, er zijn vele tests te vinden zoals bijvoorbeeld van de Hartstichting en het Voedingscentrum, binnen enkele seconden verschijnt het resultaat. Maar de BMI zelf berekenen kan natuurlijk ook met de volgende formule: gewicht / (lengte in m * lengte in m).

Tips
Wat als de BMI te hoog is? Als er geen medische oorzaken zijn, is het zaak dat kinderen met overgewicht gezonder eten en meer bewegen. Een goed begin is het halve werk, drie voedzame maaltijden per dag staan aan de basis van een gezond gewicht.

En verder:
• Geef het goede voorbeeld: kinderen doen hun ouders na. Zo leren ze lopen, praten en ook eten. Als ouders niet graag fruit eten, is de kans groot dat een kind het ook niet lekker vindt;

• Geef gezonde tussendoortjes. Op de site van de Hartstichting worden allerlei suggesties gegeven. Als ouders toch af en toe een koek willen meegeven is het aan te raden het aantal calorieën van verschillende tussendoortjes te vergelijken. Zo bevat een Snickers bijvoorbeeld 305 kcal een Liga Evergreen bevat 77,6 kcal;

• Maak de school attent op de lesmethode Lekker Fit! van de Hartstichting en vraag eens wat ze doen aan gezonde producten in de schoolkantine, lessen over gezond eten en bewegen;

• Stimuleer een kind om ten minste vijf dagen per week 60 minuten matig intensief te bewegen. Laat kinderen buiten spelen en naar school lopen of fietsen als dat kan. Een nieuwe kinderfiets kan wonderen doen.

Tip: om fietsen leuker te maken voor een kind kun je ook denken aan een nieuwe jongensfiets, zoals een stoere BMX of crossfiets . Of bijvoorbeeld een meisjesfiets van 16 inch in mooie knalkleuren en vrolijke motieven zoals de prinsessenfiets.

• Kijk samen naar de plaatselijke sportverenigingen. Er is vast een sport bij die het kind leuk vindt om te doen.

En ‘last but not least’: houd vol! Gezonder leven vereist een verandering van de dagelijkse gewoontes. Dat is best lastig en af en toe lukt het gewoon niet. Geef niet meteen op en ga de volgende dag gewoon weer door met de gezondere leefstijl.

Plaats een reactie