Steeds meer jongeren kampen met diabetes

Op woensdag 2 maart 2011 bezochten ruim 350 jonge diabetes patiënten met hun ouders en vrienden de theatervoorstelling ‘Candy’ in het Amphia Ziekenhuis. Het Amphia Ziekenhuis geeft met deze voorstelling het toenemende aantal jonge patiënten en hun omgeving inzicht in de alledaagse problemen waarmee deze jongeren kampen.

Flinke toename aantal jonge diabetes patiënten
In Nederland zijn op dit moment bijna 7.000 diabetes patiënten in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. In Amphia zijn 180 jongeren onder behandeling. De afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen met diabetes fors toegenomen.

Kinderarts, Paul van Mossevelde: “In 2005 behandelden wij zo’n 120 kinderen, pubers en adolescenten met diabetes. Nu zijn dit er 180. Waaraan deze toename is toe te schrijven is onbekend, maar er wordt veel onderzoek naar de oorzaak gedaan waaraan de kinderartsen van het Amphia ook hun bijdrage leveren. Op dit moment is het belangrijk dat we de aandoening zo goed mogelijk behandelen en de kinderen samen met hun ouders goed begeleiden. Als team zijn we daarom altijd op zoek naar nieuwe behandeltechnieken zodat wij deze jongeren een zo normaal mogelijke jeugd kunnen bieden.”

Innovatieve aanpak
Het Amphia Ziekenhuis biedt met een enthousiast team van 2 kinderartsen, 2 kinder-diabetesverpleegkundigen, diëtisten en een psycholoog optimale zorg aan jonge diabetes patiënten. Daarbij maken zij gebruik van de nieuwste behandel- en benaderingsmethoden. Zo kent Amphia groepsspreekuren voor jongeren, innovatieve toedienings- en monitoringssystemen en is het team 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor patiënten. En om de overgang van een kinderarts naar een internist makkelijker te maken, worden pubers en adolescenten hier intensief bij begeleidt. Zij worden op weg geholpen naar meer zelfstandigheid waarbij de jongere bijvoorbeeld leert zelf het woord te voeren tijdens afspraken, zelf de benodigde diabeteshulpmiddelen te bestellen en verantwoordelijkheid te nemen voor de dagelijkse zorg van hun diabetes. Sinds kort is er een gezamenlijk spreekuur van de kinderarts en de internist voor de jong volwassenen voordat zij definitief “overgaan”naar de volwassene zorg.

De theatervoorstelling Candy
De theatervoorstelling Candy gaat over diabetes en is in eerste instantie bedoeld voor jongen. Maar Candy is de moeite waard voor jong en oud en mensen met of zonder diabetes. De theatervoorstelling is gemaakt door acteurs Izaira Kersten en Floris van Tilburg onder regie van Barry Atsma. Op www.voorstellingcandy.nl staat meer informatie over de voorstelling inclusief de speellijst.

Plaats een reactie