Steeds meer gemeenten in Nederland borstvoedingsvriendelijk

Het aantal borstvoedingsvriendelijke gemeenten neemt toe. Eerst hadden 10 gemeenten dit predicaat, en nu zijn het er al 22.

Voedingscentrum – Borstvoedingsvriendelijke gemeenten

De titel ‘borstvoedingsvriendelijk’ geeft het Voedingscentrum aan gemeenten die hun omgeving borstvoedingsvriendelijk inrichten. Ze moeten daarvoor tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben.

Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat moeders overal hun kind de borst kunnen geven. “Het is fantastisch dat steeds meer gemeenten hier een trekkende rol in spelen, want borstvoeding moet zonder belemmeringen gegeven kunnen worden. Het is de beste voeding voor baby’s.”, zegt kennisspecialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Voedingscentrum: De borstvoedingsvriendelijkste gemeenten van 2011

Nederlanders geven de voorkeur aan borstvoeding
Driekwart van de Nederlanders vindt dat kinderen het eerste halfjaar (enige tijd) borstvoeding zouden moeten krijgen. En 57% vindt het normaal als ze een onbekende vrouw in het openbaar borstvoeding zien geven. Dit kwam uit een representatieve steekproef van CentERdata in opdracht van het Voedingscentrum onder 2131 mannen en vrouwen.

Als borstvoedingsvriendelijke gemeente help je om borstvoeding helemaal normaal te maken. Vooral in de groep van 25 tot 34 jarigen is er nog een slag te maken. Daarvan geeft slechts 43% aan borstvoeding in het openbaar gegeven door een onbekende vrouw normaal te vinden. Astrid Postma-Smeets: “Juist deze groep heeft of krijgt als toekomstige ouders zelf mogelijk te maken met borstvoeding. Zij zouden borstvoeding geven heel gewoon moeten vinden.”

Ook borstvoedingsvriendelijk worden?
Op www.voedingscentrum.nl/bvgemeente staat hoe een gemeente het predicaat ‘borstvoedingsvriendelijk’ kan krijgen. Het is heel gemakkelijk. Als gemeente zorg je er voor dat er genoeg bedrijven en openbare gelegenheden zijn die het beeldmerk ‘voeden kan hier’ tonen. Dit beeldmerk geeft aan dat moeders welkom zijn om hun kind de borst te geven.

Borstvoedingsvriendelijke locaties
Wil je weten welke gemeenten en locaties al borstvoedingsvriendelijk zijn? Kijk op www.voedingscentrum.nl/voedenkanhier Ook kunnen bedrijven en openbare gelegenheden hier zelf een beeldmerk aanvragen.

Plaats een reactie