Start sloop Verpleeghuis Oudshoorn

Op woensdag 8 september jl. startte de gedeeltelijke sloop van het huidige Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. Locatiemanager Desiree Sollewijn bediende zelf de graafmachine om de stukken muur naar beneden te halen. Na de sloopfase begint in november de bouw van de eerste nieuwe vleugel.

De noord- en zuidvleugel van Verpleeghuis Oudshoorn maken plaats voor de nieuwbouw. Bewoners die in dit deel van het verpleeghuis woonden, zijn inmiddels intern verhuisd. Verpleeghuis Oudshoorn creëerde voor deze groep een nieuwe woonruimte door de kantoren op de begane grond te verplaatsen naar het Rijnland Ziekenhuis aan de overkant van de straat. De kantoren zijn volledig gestript en voor de bewoners omgebouwd tot prachtige woonunits met nieuwe meubelen.

Start sloop Verpleeghuis Oudshoorn

Van verblijven naar kleinschalig wonen
Met de nieuwbouw speelt Verpleeghuis Oudshoorn in op de behoefte van haar bewoners. Dat betekent dat het verpleeghuis zich toespitst op kleinschalig wonen. Het ‘nieuwe’ Verpleeghuis Oudshoorn is opgedeeld in tweeëntwintig woningen, die ieder ruimte biedt aan acht cliënten. Binnen de woningen zijn de dagelijkse activiteiten ‘zo normaal’ mogelijk. Er wordt een huishouden gedraaid, waarin de was wordt gedaan, de boodschappen gehaald/besteld en wordt gekookt. Alle bewoners krijgen een eigen privé-ruimte, maar er komen ook voorzieningen die hen uitnodigen om letterlijk en figuurlijk naar buiten te komen in een beschermde omgeving.

Het centrale dorpsplein vervult daarin een spilfunctie. Bewoners, bezoekers en medewerkers kunnen elkaar daar ontmoeten in de winkel, het grand café, de kapsalon, de bibliotheek of de bezinningsruimte. Desiree Sollewijn, locatiemanager van Verpleeghuis Oudshoorn vertelt: “Er heerst een open, gastvrije en gezellige sfeer die past bij de huiselijkheid die Verpleeghuis Oudshoorn nastreeft. In het nieuwe Oudshoorn verblijven cliënten niet meer, zij wónen er!”

Plaats een reactie