Start bouw nieuw Alzheimercentrum VUmc

Op dinsdag 13 april gaven prof. Philip Scheltens (directeur Alzheimercentrum), Elmer Mulder (voorzitter raad van bestuur VUmc) Ine van Hest (Innovatie Fonds Zorgverzekeraars), Aat Schouwenaar (Voorzitter bestuur Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc) en de architect Robbin Leeuwenkamp het startsein voor de bouw van een nieuw landelijk Alzheimercentrum. Deze handeling markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het Alzheimercentrum VUmc. Uitbreiding van de faciliteiten maakt het mogelijk om diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek op een unieke wijze te combineren. Een combinatie die noodzakelijk is om vooruitgang in de strijd tegen dementie te boeken.

De nieuwe faciliteit maakt het mogelijk om aan méér patiënten hoogwaardige specialistische zorg te bieden. Ook is er in het nieuwe Alzheimercentrum meer ruimte voor innovatieve manieren om met patiënten en verwijzers te communiceren. Een online patiëntenportaal maakt informatieuitwisseling mogelijk met patiënten, mantelzorgers en verwijzers en faciliteert het opzetten van internet-communities.

Patiënten kunnen voordat ze het Alzheimercentrum fysiek bezoeken een digitaal bezoek brengen. Via een beveiligde site kunnen ze vragen stellen aan hun arts en een webspreekuur bezoeken. Tenslotte geeft het nieuwe centrum meer ruimte voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat zeer belangrijk is in zowel het stellen van een diagnose bij patiënten als het vinden van een effectieve behandeling.

Prof. Scheltens is zeer blij met deze stap: “Het Alzheimercentrum is uniek in Nederland als het gaat om de combinatie van diagnose, behandeling en wetenschappelijk onderzoek. Vooral daar waar het dementie bij jonge mensen betreft. De strijd tegen deze ziekte gaan we alleen winnen als we wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg direct koppelen. De nieuwbouw maakt dit mogelijk.”

Architectenbureau Leeuwenkamp Architecten heeft het unieke ontwerp gemaakt en de bouw is mogelijk door een schenking van 4,5 miljoen euro door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Op 28 september 2010 wordt het nieuwe Alzheimercentrum VUmc officieel geopend en in gebruik genomen.

Vlnr: Philip Scheltens, Aat Schouwenaar, Ine van Hest, Elmer Mulder, Robbin Leeuwenkamp
Foto: Digidaan

Plaats een reactie