Stap op weg naar duurzame, biobased economie

In Delft is de Bioproces Pilot Facility ( BPF) officieel geopend. Deze proefinstallatie voor onderzoek naar biotechnologische processen, kan een belangrijke versnelling brengen in de overgang naar een biobased economy.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), CSM/Purac, DSM en TU Delft investeren samen met de Europese Unie, de Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Delft, Rotterdam en Den Haag in deze onderzoeksfaciliteit.

Opschalen
De stap van het uitproberen van een idee in een laboratorium naar het op industriële schaal toepassen is groot. In de BPF kan getest worden of het op grotere schaal omzetten van biomassa-reststromen, naar basischemicaliën voor energie en materialen haalbaar is.

Ook andere bedrijven, universiteiten en instituten kunnen voor dit opschalingsonderzoek gebruik maken van de BPF. Op deze manier komen de toepassingen van innovatieve, biobased ideeën en een biobased economy dichterbij.

Verduurzamen
In de biobased economy staat het gebruik van biomassa voor brandstoffen, chemicaliën, materialen, elektriciteit en warmte centraal. Biobased economy biedt Nederlandse ondernemers kansen. Zo kan bijvoorbeeld de chemiesector verder groeien en verduurzamen door het gebruik van groene grondstoffen.

Topsectoren
Diverse topsectoren zoals Energie, Chemie en Agro&food werken hierbij intensief samen. EL&I stimuleert onderzoek naar nieuwe technologieën en manieren van werken voor de biobased economy.

Plaats een reactie