Stallergenes presenteert innovatieve en gebruiksvriendelijke immunotherapie tablet

Stallergenes heeft onlangs toestemming gekregen om het geneesmiddel Oralair in Nederland te introduceren. Oralair is een immunotherapie tablet voor sublinguaal gebruik geschikt voor patiënten met  rhinoconjunctivitis klachten veroorzaakt door graspollen bij wie symptoombestrijding onvoldoende resultaat geeft. Het geneesmiddel is het eerste resultaat van het omvangrijke, en door Stallergenes geïnitieerde, Stalair programma; een farmaceutisch en klinisch ontwikkelingsprogramma voor immunotherapie tabletten. Het onderzoek met Oralair omvatte onder andere een aantal klinische fase III studies, waaronder een lange termijn studie naar het blijvende effect na staken van de behandeling. Oralair wordt medio 2010 op de markt gebracht als de vergoeding en de prijs zijn vastgesteld.

Als innovatieve leider in sublinguale immunotherapie reserveert Stallergenes jaarlijks maar liefst 21% van zijn omzet voor research & development. Het bedrijf kent een lange geschiedenis van innovatie en onderzoek. Stallergenes komt voort uit het gerenommeerde Institut Mérieux en eind jaren tachtig fuseerde het met de allergiedivisie van Institut Pasteur.

Volgens country manager Mark Hut is de markt voor allergeenspecifieke immunotherapie drastisch aan het veranderen. “De vraag naar evidence-based immunotherapie wordt steeds groter. Immunotherapie tabletten zoals Oralair zijn de enige producten waarbij de optimale allergenendosering voor zowel volwassenen als kinderen bestudeerd is. De introductie van Oralair en de grote investeringen in zowel basaal wetenschappelijk als klinisch onderzoek passen bij die veranderende vraag van de markt.”

Vijf graspollen
Oralair is de enige tablet die vijf graspollen bevat. De allergeensamenstelling van de tablet komt overeen met de natuurlijke blootstelling aan allergenen van graspollenallergie patiënten. Onderzoek heeft aangetoond dat Oralair klinisch relevante effectiviteit vertoond en veilig is. De resultaten zijn bereikt bij zowel volwassenen als kinderen met overgevoeligheden voor één of meerdere allergenen, met of zonder astma.  Na de registratie en de succesvolle introductie in Duitsland is eind vorig jaar de Europese marketing autorisatie (aangevraagd via een zogenaamde Mutual Recognition Procedure (MRP)) toegekend voor volwassenen en kinderen. De Nederlandse autoriteiten hebben de lokale procedure onlangs afgesloten en op dit moment worden de prijs en de vergoeding vastgesteld.

Oralair is niet alleen patiëntvriendelijk vanwege het gebruiksgemak van de orale toediening in tabletvorm, maar ook door de korte behandelduur. In vergelijking met andere sublinguale producten wordt Oralair slechts kort gebruikt: vier maanden voor en gedurende het graspollenseizoen. Daarnaast sorteert Oralair al na een maand een afname van de allergie klachten. Bovendien kent de sneloplossende Oralair smelttablet een korte instelfase en wordt goed verdragen.

Stalair onderzoeksprogramma
Binnen het Stalair onderzoeksprogramma worden immunotherapie tabletten met verschillende allergenen ontwikkeld. Naast Oralair is in 2009 een positieve fase IIb/III studie afgerond voor Actair; een immunotherapie tablet gericht op de bestrijding van allergische rhinitis bij volwassenen veroorzaakt door de huisstofmijt. De afronding van de fase III studie met kinderen is de volgende stap in de ontwikkeling van deze tablet. De Bet v1 tablet (recombinant berkenpollen) is onderzocht tijdens een positieve fase IIb/III klinische studie naar allergische rhinitis veroorzaakt door berkenpollen. Een bevestigende fase III studie wordt op dit moment voorbereid om Europese registratie bij de EMEA (European Medicines Agency) te verkrijgen.

Stallergenes is een Europees bio-farmaceutisch bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve immunotherapieën voor allergie-gerelateerde ziektes aan de luchtwegen, zoals rhinoconjunctivitis, allergische rhinitis en allergische astma. Het bedrijf streeft ernaar om wereldmarktleider te worden op het gebied van immunotherapie. Daartoe investeert Stallergenes jaarlijks 21% van zijn omzet in research & development in de ontwikkeling van nieuwe therapeutische producten zoals sublinguale immunotherapie in tabletvorm. Meer dan een half miljoen patiënten is inmiddels behandeld met de immunotherapie producten van Stallergenes. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op www.stallergenes.nl.

Plaats een reactie