Stadhuismuseum Zierikzee is Open Monument van de Maand maart

Het Stadhuismuseum in Zierikzee is verkozen tot Open Monument van de Maand maart 2013, op zaterdag 30 maart is het monument gratis toegankelijk voor publiek. Gidsen informeren bezoekers over de geschiedenis en voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet.

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag om zo meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten. Het oude Stadhuis sluit naadloos aan bij het thema van Open Monumentendag 2013: Macht & Pracht.

Ontmoetingspunt
Het oude stadhuis van Zierikzee is gebouwd tussen 1550 en 1554. Tot de 19e eeuw was het stadhuis een belangrijk ontmoetingspunt in de stad. In de statige vertrekken zetelde niet alleen het stadsbestuur, ook waren er de rechtbank, het waterschap, de weeskamer, diverse gildebesturen, en de keurkamer van het stedelijke zilversmidgilde ondergebracht. Omstreeks 1910 is op de tweede verdieping van het stadhuis een oudheidkamer ingericht. In 1930 werd hier het museum geopend. De collectie is in de loop der jaren uitgebreid en onder andere aangevuld met objecten van het voormalige Waterschap Schouwen-Duiveland en het Maritiem Museum.

De gemeente Zierikzee verdween in 1997 en werd onderdeel van de fusiegemeente Schouwen-Duiveland. Het stadhuis verloor zijn functie waarna het museum zich van de tweede verdieping uitspreidde over het hele monument. Het museum heeft tussen 2009 en 2012 een transformatie ondergaan en is in 2012 heropend.

In het Stadhuismuseum is onder andere de verzekeringskist of ‘slavenkas’ te bewonderen. In deze imposante kist werd in de 18e eeuw geld opgeslagen van de verzekering ingesteld door het stadsbestuur om gevangen genomen zeelieden uit Zierikzee vrij te kopen.

Programma
Zaterdag 30 maart 2013 van 11.00 – 17.00 uur, en op Open Monumentendag 2013, is het Stadhuismuseum gratis toegankelijk voor publiek. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de stijlkamers. Voor geïnteresseerden in sociale en regionale geschiedenis is er de grote, nieuwe tentoonstellingszaal, waar de topstukken uit het Stadhuismuseum en het Maritiem Museum zijn herenigd. Hier komen de drie thema’s bij elkaar: stad, water en land. De tentoonstelling vormt één grote tijdscapsule met de mooiste voorwerpen uit 1000 jaar geschiedenis. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid het monument bezoeken, maar voor wie de verhalen achter het monument en de tentoonstelling wil horen, lopen er tussen 12:00 en 16:00 uur gidsen rond. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Adres: Meelstraat 6-8, 4301 EC Zierikzee.

Macht & Pracht
Het Stadhuismuseum is het Open Monument van de Maand maart en wordt opengesteld in het kader van het thema Macht & Pracht, het landelijke thema van Open Monumentendag 2013, op 14/15 september. Aanleiding voor het thema Macht & Pracht vormen de vieringen van de Vrede van Utrecht in 2013 en die van 200 jaar Koninkrijk.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten verder te vergroten, heeft de Stichting Open Monumentendag in aanloop naar Open Monumentendag 2013 het Open Monument van de Maand in het leven geroepen. Dit monument is tijdens de betreffende maand minimaal één keer gratis toegankelijk voor publiek en sluit aan bij het thema van de Open Monumentendag 2013: Macht & Pracht.

Rabo Vastgoedgroep is voor het 27e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

Plaats een reactie