Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten opent landelijke sportdag

Op 22 augustus om 10.30 uur opent Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) de landelijke sport- en beweegdag op Papendal voor cliënten uit de opvang. Meer dan 1000 deelnemers (25% meer dan in 2011) zijn in 25 onderdelen sportief actief.

De cliënten nemen onder andere deel aan boogschieten, mountainbiken, kickboksen en laserkleiduifschieten. In de middag worden er voetbal-, volleybal-, softbal en golftoernooien gehouden. Voor vrouwen en kinderen wordt opnieuw een apart programma georganiseerd. Bijna 60 kinderen nemen hieraan deel.

TIKA awards
Tijdens de landelijke sport- en beweegdag worden ook de TIKA Trofee’s uitgereikt aan een overheidsinstelling/gemeente, een opvangorganisatie en een maatschappelijke partner. De prijs wordt ingezet om bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen van het programma MeeDoen! Sport en Bewegen. Het geeft organisaties die een extra bijdrage leveren aan het mogelijk maken van sport en bewegen voor opvangcliënten een extra stimulans, maar zeker ook waardering voor hun inspanningen. De TIKA trofee is vernoemd naar de populaire mascotte TIKA van MeeDoen! Sport en Bewegen. Het is voor de derde keer dat de TIKA Trofee’s worden uitgereikt

Programma MeeDoen!
De landelijke sport- en beweegdag maakt onderdeel uit van het programma MeeDoen! In 2010 is gestart met het programma MeeDoen! Sport en bewegen. Met dit programma van de Federatie Opvang worden cliënten gestimuleerd weer actief mee te doen aan de samenleving. Sport en bewegen biedt namelijk de basis voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid en is daarmee vaak een eerste stap naar herstel.

Jaarlijks krijgen tussen 65.000 en 70.000 mensen hulp van de opvang
De ervaring is dat wanneer mensen worden benaderd vanuit wat ze allemaal kunnen en waar ze goed in zijn, ze tot veel in staat zijn. Mensen in de opvang worden daarom ondersteund om vanuit hun eigen kracht op allerlei manieren actief te zijn. Dit varieert van bewegen op kleine schaal tot actief sporten en van het deelnemen aan vrijwilligerswerk tot de toeleiding naar betaald werk. De 1000 mensen die deelnemen aan de landelijke sport- en beweegdag zijn allemaal ambassadeurs voor de grote groep van cliënten die hulp en begeleiding nodig hebben van de opvang.

Plaats een reactie