Staatssecretaris Van Rijn ambitieus in strijd tegen overgewicht

Op de Nationale Balans Top in Den Haag pleitte staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om de handen ineen te slaan in de strijd tegen overgewicht. De sleutel tot meer gezondheid en een gezonder gewicht liggen volgens Van Rijn niet in de eerste plaats bij de overheid maar bij mensen zelf en partijen als werkgevers, gemeenten en sportverenigingen.

Vanaf dit jaar is er 26 miljoen euro extra beschikbaar voor het tegengaan van overgewicht bij kinderen en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Van Rijn wil daarmee, in samenwerking met anderen, belangrijke stappen zetten.

De extra middelen worden onder meer besteed aan een sportimpuls voor veilig en verantwoord sporten en bewegen en de gezonde school aanpak. Ook gaat er geld naar het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

Jongeren Op Gezond Gewicht

Naar 400 JOGG gemeenten
JOGG is een methode om overgewicht in de wijk of een hele gemeente aan te pakken, volgens een methode die in Frankrijk effectief is gebleken. Bestuurders, bedrijven en andere organisaties committeren zich met die methode een systematische, lokale aanpak van overgewicht.

Van Rijn is ambitieus met betrekking tot het JOGG-programma. “Er zijn nu 24 JOGG-gemeenten en we willen naar 75 in 2015. Eigenlijk moeten alle gemeenten hiermee aan de slag zodat heel Nederland actief is in de strijd tegen overgewicht onder jongeren. Dat is pas een uitdaging.”

Gezonde School
In de gezonde school aanpak ligt de focus op bijvoorbeeld lesmateriaal, aandacht voor gezonde kantines en schoolpleinen met veel groen en alle ruimte om te bewegen. Van Rijn wijst erop dat peuters en kleuters op de voorschool niet mogen ontbreken in die aanpak. Zijn ambitie is dat in vier jaar tijd zo’n 850 scholen het keurmerk Gezonde School kunnen voeren doordat een kwart van alle scholen een beschreven Gezond Schoolbeleid heeft. Van Rijn ondersteunt de ambitie van 100 procent gezonde schoolkantines in 2015.

Nationaal Programma Preventie
De strijd tegen overgewicht zal vanzelfsprekend onderdeel vormen van het Nationaal Programma Preventie waar staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers (VWS) samen aan werken. In maart berichten zij de Tweede Kamer hierover.

Plaats een reactie