Staatsbosbeheer geeft Terschelling een natuurtheater

Op 18 mei schenkt Staatsbosbeheer de Terschellinger bevolking een groot nieuw natuurtheater. Het natuurtheater is anderhalf voetbalveld groot, geeft ruimte aan 1000 bezoekers en verrijst bovenop de voormalige afvalstort van het dorp West-Terschelling. Staatsbosbeheer en Oerol werkten samen aan de productie van deze nieuwe toplocatie midden op het eiland in de bossen. Buiten de Oerolperiode is het theater beschikbaar voor andere activiteiten, mits die natuurlijk passen bij de locatie en de natuurdoelstellingen van het gebied.

Het theater ligt 25 meter boven NAP en biedt geweldig uitzicht over het hele eiland. Het is gemaakt met veertigduizend kubieke meters grond en plantenresten, afkomstig van grote natuurherstelwerkzaamheden in de natte duinvalleien rondom het theater. Twintig hectare van deze valleien zijn afgelopen jaren opgeschoond in het kader van het Europese natuurherstelproject LIFE duinen. Op 12 juni, de tweede dag van Oerol, wordt het theater in gebruik genomen met de eerste Oerol-voorstelling ‘Eclips’ van The Glasshouse / Kees Roorda. Het theater is een coproductie van Staatsbosbeheer en Oerol waarbij nauw samengewerkt is met de gemeente Terschelling en de provincie Fryslan. Het theater is ontworpen door Bureau Observatorium.

Theater zoekt naam
Het theater heeft nog geen naam. Staatsbosbeheer daagt eilandbewoners en andere enthousiastelingen uit om voor 31 mei 2010 een passende naam te zoeken bij het nieuwe natuurtheater. Een vakjury beoordeelt de inzendingen en op 12 juni wordt deze naam bekend gemaakt. Suggesties mail je naar R.Hougee@Staatsbosbeheer.nl.

Programma 18 mei
Op 18 mei wordt het openluchttheater aangeboden aan Oerol en aan de eilanders, in de vorm van een festiviteit. Terschellingse theatergroep Compagnie Barrevoet speelt het, speciaal voor deze dag geschreven theaterstuk ‘de Voddenman’, samen met 30 kinderen van Terschelling. Na dit ‘Terschellings’ sprookje’ overhandigt Herman Sieben, regiodirecteur van Staatsbosbeheer, het natuurtheater aan Joop Mulder van Oerol en aan de Terschellingers vertegenwoordigt door burgermeester Visser en een Terschellingse Jutter. Tijdens de borrel achteraf speelt de Terschellingse middelbare schoolband ‘Jouw’.

Ingebruikname op 12 juni
De eerste Oerol-voorstelling is de voorstelling ‘Eclips’ van The Glasshouse / Kees Roorda, op 12 juni. Voorafgaand aan deze voorstelling opent Jan Abrahamse, katalysator van natuur en cultuur in het waddengebied, samen met Chris Kalden, algemeen directeur van Staatsbosbeheer, en Joop Mulder, creatief directeur van Oerol, het nieuwe ‘podium op hoog niveau’. Samen maken zij dan ook de nieuwe naam van het theater bekend.

Feiten en cijfers over het theater
Het nieuwe natuurtheater is circa 7500 m2 groot en gemaakt van 40.000 m3 grond en plantenmateriaal, afkomstig van 20 hectare natte duinvalleien in de directe nabijheid van de locatie. Dit is een file van 10 kilometer aan vrachtwagens gevuld met materiaal. De werkzaamheden aan het theater zijn in april 2010 afgerond. De meeste grondwerkzaamheden waren in 2009 al klaar. Het ligt bijna 25 meter boven NAP en er kunnen ongeveer 1000 mensen in terecht. Uitkijkend over open duingebied, kan je vanaf het natuurtheater in het Noorden de schuimende branding van de Noordzee zien.

Plaats een reactie