‘Sport moet voor alle kinderen toegankelijk zijn via hun school’

Tijdens de Talkshow ‘Geweld van het veld‘ op donderdag 23 mei 2013 presenteren VU Connected en de Sportraad Amsterdam het Charter Sportief.

Yolanda Barend is beleidsadviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hierin staan wetenschappelijke getoetste aanbevelingen voor een heldere aanpak van geweld, doping en discriminatie en maatregelen om sport maatschappelijk te bevorderen.

VU Connected, Sportiviteitsprijs 2013

Ook reikt VUconnected samen met de VriendenLoterij de Sportiviteit Prijs 2013 uit. Deze prijs gaat naar een initiatief dat bijdraagt aan de positieve maatschappelijke rol van sport.

Sportief gedrag is noodzakelijk voor de positieve maatschappelijke rol van sport
Het Charter Sportief is samengesteld door Peter Beek (decaan Faculteit Bewegingswetenschappen VU), Marjan Olfers, Paul van Lange, Cees Vervoorn (lector Topsport & Onderwijs UvA / HvA), Toine Pieters (metamedica VUmc) en Anton Cozijnsen (organisatiepsychologie VU).

“Dit charter moet een startpunt zijn voor nieuwe initiatieven en onderzoek die bijdragen aan sportief gedrag en bevat aanbevelingen om dit voor elkaar te krijgen”, zegt Peter Beek. Andere aanbevelingen tegen geweld: bestraf collectieve agressie met tijdelijke schorsing van de wedstrijd, beloon de vroegtijdige ingrijper. Een aanbeveling tegen discriminatie is het beperken van de anonimiteit van daders met camera’s. Ook moet de dopinglijst van het World Anti-Doping Agency (WADA) worden aangepast, hiervoor moeten ministeries, dopingautoriteiten en nationale sportbonden en -koepels zich sterk maken, maar ook (oud-)sporters.

Ook doet het charter algemene aanbevelingen ter verbetering van de sport. Zo moet sport toegankelijk worden gemaakt voor alle kinderen via hun school. Zo kan sport een enorm positieve maatschappelijke rol gaan spelen.

Meer vrouwen op en rondom het sportveld
VU-wetenschapper Paul van Lange pleit tijdens de Talkshow in een column voor meer vrouwen op en rondom het sportveld en het belonen van goed gedrag. Verder gaat Barbara Barend in gesprek met Anton Binnenmars (directeur amateurvoetbal KNVB), die dit voorjaar het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ presenteert, Bart Zijlstra (directeur Sport bij het Ministerie van VWS), Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar Sport en Recht VU), die meegeschreven heeft aan het Charter Sportief en Rob Witschge, oud-voetballer en mede-initiatiefnemer De Aanvoerders.

Commissaris van Politie Wim Broer (Programma Professional Gaming) en basketbalscheidsrechter Paul van den Heuvel worden geinterviewd over hun innovatieve ideeën voor sportiviteit op en rondom het sportveld.

Plaats een reactie