Sport en voeding versterken elkaar

Met grote toernooien als het WK voetbal en het WK hockey, krijgt sporten weer een flinke boost. Voor duizenden mensen is zo’n toernooi een stimulans om (weer) te beginnen, of om vaker de sportschoenen aan te trekken. Meestal ontstaan dan vragen over het voedingspatroon.

In de compleet herziene versie van het boek ‘Alles over sport en voeding’ geeft het Voedingscentrum antwoord op prangende vragen die sporters hebben over voeding. Voorbeelden zijn: Wat kun je het beste eten als je aan krachtsport, duursport of teamsport doet? Wanneer eet je als je een training of wedstrijd hebt? En wat doe je als je tegen specifieke problemen aanloopt, zoals ‘hongerklop’?

Sport en voeding versterken elkaar
Het uitgangspunt van het boek is dat sport en gezonde voeding elkaar versterken. Door de juiste dingen te eten op de juiste momenten, presteer je beter. Je kunt bijvoorbeeld langer doorgaan in hetzelfde tempo of je spieren groeien sneller. Omdat elk type sport vraagt om een ander accent in de voeding, zijn in het boek aparte hoofdstukken opgenomen over krachtsport, duursport en teamsport. Ook is er aandacht voor de energiebalans, stofwisseling en sporten als ondersteuning voor het afvallen. Het boek bevat basisinformatie over sport en voeding maar gaat ook in op vragen van gevorderden, zoals ‘ Hoe werkt het proces van spiergroei?’ en ‘Zijn speciale gels en repen ook gezond?’

Alles over sport en voeding, Voedingscentrum, 520x717

Handige extra’s
In het boek staan handige overzichten en tabellen die sporters kunnen helpen hun doel te bereiken, zoals splitschema’s voor krachtsporters en een hardloopschema. Voor sporters die graag gewicht willen verliezen zijn inzichtelijke tabellen opgenomen met het calorieverbruik per sport en het aantal minuten dat je moet sporten om een snack te verbranden. Fanatieke sporters die geïnteresseerd zijn in de werking van voedingssupplementen en vitaminepreparaten, kunnen hierover meer lezen in het Supplementen ABC. Dit is een uitgebreide alfabetische lijst van stoffen zoals bietensap, creatine en verschillende soorten vitamines.

Gezonde recepten
Naast achtergrondinformatie over gezond eten met de Schijf van Vijf, bevat het boek in totaal 23 uitgebalanceerde recepten voor krachtsporters (eiwitrijk) en duursporters (koolhydraatrijk), vier complete dagmenu’s, ontbijt- en lunchsuggesties en lijsten met eiwitrijke en koolhydraatrijke producten om tekorten die ontstaan door het sporten aan te vullen. Alle recepten zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf. Zo weten sporters zeker dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Verkrijgbaar
Het boek ‘Alles over sport en voeding’ is verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum en kost € 9,95.

Plaats een reactie