Sport, een mannenwereld?

Wie kijkt er naar het WK vrouwenvoetbal? Waarom telt het wereldrecord van een athleet met een prothese niet? Waarom krijgt de Somalische winnaar van de marathon minder prijzengeld dan de eerste Nederlander? De emancipatie lijkt aan de sportwereld voorbij te zijn gegaan. In een talkshow praat Barbara Barend met senior onderzoeker Agnes Elling, topsporter Bibian Mentel en adjunct-directeur Marijke Fleuren (KNHB) over de oneerlijke waardering van sportprestaties.

Sport is bij uitstek een mannenwereld. Niet gek dat het overgrote deel van het geld in de sport aan mannen besteed wordt. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Een topsporter, coach en wetenschapper gaan in op o.a. deze vragen.

Over de gasten
Agnes Elling is programmacoördinator en senior onderzoeker aan het Mulier Instituut (Centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek). Ze is gespecialiseerd in normen en waarden in de sport.

Bibian Mentel (1972) is een Nederlandse snowboardster. Zij werd zes maal Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. Nadat botkanker bij haar werd geconstateerd, werd haar been geamputeerd om uitzaaiingen te voorkomen. Daarna werd ze alsnog Nederlands kampioen halfpipe. Bibian Mentel is op dit moment bezig een eigen stichting op te richten: de Mentality Foundation. Om mensen met een fysieke beperking aan ‘t sporten te krijgen.

Marijke Fleuren is adjunct-directeur bij de Nederlandse hockeybond KNHB. Sinds augustus 2011 is zij eveneens de nieuwe voorzitter van de Europese hockeyfederatie EHF.

Talkshow
– Spreker(s): Agnes Elling, Bibian Mentel, Marijke Fleuren
– Gespreksleiding: Barbara Barend
– Datum: 26 januari 2012
– Tijd: 16:30 t/m 17:30 uur
– Plaats: Amsterdam, Olympisch stadion 24-29
– Toegang: € 10,00 – VU Connected-leden gratis
– Aanmelden op vuconnected.nl

Plaats een reactie