Spoelmiddel chloorhexidine ook werkzaam na tandenpoetsen

Indien een chloorhexidine mondspoelmiddel wordt gebruikt na het tandenpoetsen met een SLS-houdende tandpasta is de werking van chloorhexidine niet minder. De mate waarin de vorming van tandplaque werd geremd bleek niet afgenomen onder normale gebruiksomstandigheden.

Dit blijkt uit het onderzoek van Danielle van Strydonck. Verder bleek er geen significant verschil in effectiviteit te zijn tussen een chloorhexidine spoelmiddel op waterbasis of op alcoholbasis. Uit een wetenschappelijke literatuuronderzoek bleek dat van chloorhexidine als aanvulling op dagelijkse mondverzorging een 33% reductie van de tandplaque en een 26% reductie van de mate van tandvleesontsteking verwacht mag worden.

Als tandenpoetsen een probleem is bijvoorbeeld na een operatie in de mond of een trauma, biedt een chloorhexidine bevattende spoeldrank uitkomst. Ook voor ontstoken tandvlees is een chloorhexidine mondspoelmiddel heel effectief als aanvulling op dagelijkse mondhygiëne. Veel tandpasta’s bevatten een oppervlakteactief reinigingsmiddel genaamd natrium laurylsulfaat (SLS) dat mede verantwoordelijk is voor het schuimende effect. Laboratoriumonderzoek heeft laten zien dat dit schuimmiddel een negatief effect heeft op de werking van chloorhexidine.

Promotie
promovendus: Mw. D.A.C. van Strydonck
Proefschrift: Chlorhexidine and the control of plaque and gingvitis
Datum: 18 januari 2013

Plaats een reactie