Spoedinterventiesysteem zorgt voor adequate behandeling ernstig zieke patiënt

Dankzij de invoering van een spoedinterventie team (SIT) is de behandeling van vitaal bedreigde patiënten in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft fors verbeterd. Symptomen worden snel herkend, waardoor sneller de juiste behandeling kan worden gegeven en gezondheidsschade kan worden voorkomen.

Het succes van de aanpak is mede te danken aan de ziekenhuisbrede steun van de aanpak. Alle afdelingen, inclusief de spoedeisende hulp, werken hiermee. Het spoedinterventiesysteem heeft zich dan ook ontwikkeld tot een belangrijke voorziening om de zorg voor ernstig zieke patiënten veiliger te maken, concludeert intensivist Iwan Meynaar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Intensivist Iwan Meynaar: “Lang niet altijd kun je aan een patiënt zien hoe ernstig zijn of haar situatie is. Met behulp van een scorekaart kan een verpleegkundige of dokter heel snel berekenen of de patiënt vitaal bedreigd is. Boven een bepaalde score kan meteen het spoedinterventieteam worden gewaarschuwd.” Het SIT-team bestaat uit een arts en een verpleegkundige van de intensive care. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar en getraind om snel en goed in te grijpen bij vitaal bedreigde patiënten.

Het gaat dan met name om patiënten met een acute verstoring van vitale functies (bloeddruk, hartslag en ademhaling). Als deze patiënten niet tijdig adequaat behandeld worden, kunnen zij bijvoorbeeld een hartstilstand ontwikkelen. Alarmsignalen die aan zo’n hartstilstand voorafgaan, zijn vaak van tevoren al waarneembaar.

De verpleegkundigen van de afdeling waar de patiënt ligt, pakken die signalen op. Het SIT-team ondersteunt de afdeling bij de behandeling van de patiënt. Ook kan er besloten worden de patiënt op de IC te behandelen.

Plaats een reactie