Splendid Senior Games

Al enige tijd wordt in de media het belang van voldoende beweging onder senioren naar voren gebracht. Bewegen houdt je jong en scherp, is goed voor lichaam en geest en zorgt er ook nog eens voor dat je levensverwachting hoger wordt. Dat weet ook Patrick Praaning, hoofdorganisator van de Splendid Senior Games die in 2016 in Amsterdam in première moeten gaan.

De Splendid Senior Games is een evenement in het Olympisch Stadion in Amsterdam dat bedoeld is ‘voor de spelende mens, die weet dat vitaal en gelukkig ouder worden samengaan en elkaar versterken’. De belevenis, die wat betreft het aantal disciplines aandoet als de welbekende Olympische Spelen, belooft een sportief en dynamisch spektakel te worden waar ruimte is voor zowel prestaties als plezier. Dit jaar is men al begonnen met het geven van diverse sportclinics voor geïnteresseerde senioren. Zij kunnen zo verantwoord een nieuwe sport beginnen of juist een oude sport oppakken.

Praaning zegt op het idee van de Splendid Senior Games te zijn gekomen door het kijken naar de documentaire ‘Autumn gold’. In Autumn gold worden vijf bejaarden gevolgd die zich voorbereiden op het WK voor senioren in Lahti, Finland. Allen willen ze het liefst een plaats op het podium bemachtigen, maar de bejaarde atleten strijden eigenlijk meer tegen de ouderdom dan tegen elkaar. De Oostenrijkse Alfred is bijvoorbeeld de enige deelnemer in de categorie ‘mannen boven de honderd jaar’. Het is een film waarin de senior een inspiratiebron is voor de junior, een doel dat Praaning ook hoopt te bereiken met zijn Splendid Senior Games.

Prominent op de website van de Splendid Senior Games staat een quote van George Bernard Shaw: “We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, maar we worden oud omdat we stoppen met spelen.” Een filosofische zin waar Praaning zich volledig in kan vinden. Uit onderzoek van 55plusonderzoek.nl blijkt dat de groep vijftigplussers binnen afzienbare tijd de meerderheid vormt. En dus zou Praaning met zijn Splendid Senior Games wel eens heel succesvol kunnen zijn.

Plaats een reactie