Consumenten eten het liefst diepvriesspinazie. Toch gaat de bladgroente steeds meer als versproduct de grens over.
Fotocredits: Daniella Segura (cc)
In vijf jaar tijd verdubbelde de export van verse spinazie bijna naar 20 miljoen kilo in 2011. Daarmee oversteeg deze export die van bevroren spinazie, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).
De export (incl. re-export) van bevroren spinazie schommelde in de periode 2007 – 2011 rond 15 miljoen kilo per jaar. België is de voornaamste afnemer, met ruim zes miljoen kilo in 2011, op afstand gevolgd door Polen en Duitsland (ieder ruim 2,4 miljoen kilo) en Australië (met 1,5 miljoen kilo goed voor circa 10%). De export van verse spinazie (incl. re-export) lag in 2007 op een niveau van 10,7 miljoen kilo om te stijgen naar ruim 20 miljoen kilo in 2011. In dat jaar ging vrijwel alle verse spinazie naar België (ruim 50% van het totaal) en Duitsland (45%).
In eigen land is spinazie de groente die het meest wordt ingevroren. Het bladgewas staat in de top vijf van meest verwerkte groenten door de Nederlandse industrie (samen met champignon, peen, erwten en sperziebonen). In de periode 2007 – 2011 steeg het aandeel import in de totale verwerkte hoeveelheid, van 22% naar 31%. Dit ondanks een areaalgroei in eigen land van ruim 1.300 (bij in totaal 220 bedrijven) naar ruim 1.500 ha (bij bijna 240 bedrijven), geeft de sectorstatistiek van het PT weer.
Consumenten halen spinazie vaak uit het vriesvak. In Nederland geldt dat voor ruim 50% van de kopers, bijna 40% koopt de ‘popeyegroente’ vers (30% ongesneden, 10% voorgesneden). Duitse consumenten grijpen vaker in het vriesvak: ruim 65% verkiest de ingevroren variant. Van de versliefhebbers (in totaal ruim 25%) koopt tweederde ongesneden blad. Bij de bereiding zegt circa 50% van de consumenten in beide landen de groente te koken / op te warmen.
In Nederland komt daarnaast wokken vrij veel voor (20%), in Duitsland is stomen een alternatieve bereidingswijze (15%). Eenmaal klaar, dan eet de Nederlander er het liefst aardappelen (ruim 80%) bij, op afstand gevolgd door pasta (ruim 15%). De vleessoort is veel meer divers, met als favorieten kipfilet en de gehaktbal (beide circa 10%). Bij de Duitse consument is de aardappel als combinatiegerecht ook het populairst (ruim 55%), met eveneens pasta als goede tweede (ruim 20%). Zalm vormt daar de meest favoriete combinatie (bijna 15%).
De sectorstatistiek en resultaten van de Groente- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. De site www.veggipedia.nl geeft informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Meepraten over groenten en fruit en het uitwisselen van ervaringen en recepten kan op www.2×2.nl van het GroentenFruit Bureau.
Spinazie blijft diepvriesproduct – goo.gl/OxbmW – #groente, @tuinbouwschap
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 8 april 2013
Toch gaat er niks boven verse spinazie!
Dat is mijn mening ook! niets is lekkerder dan dat. Daarnaast is de bladen even wokken ook geweldig!
http://puurpraktijk.nl/natuur-voedingsadvies/