Speeltuinbende test speeltuin op (on)toegankelijkheid

Hoe toegankelijk is speeltuin Reyeroord voor kinderen met een handicap? Woensdag 11 mei 2011 zal de Speeltuinbende deze speeltuin in Rotterdam onderwerpen aan een grondige test. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen.

Wie zijn de bendeleden van de Speeltuinbende?

Test
Kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen bepalen de kinderen van de Speeltuinbende hoeveel sterren de speeltuin krijgt. Minimaal valt er één ster te behalen en maximaal vijf. Vervolgens geven de kinderen tips hoe de speeltuin haar toegankelijkheid kan verbeteren.

Reyeroord
Speeltuin Reyeroord ligt tussen de wijken Hordijkerveld en Reyeroord in. Er komen veel kinderen uit de buurt, op een gewone doordeweekse dag spelen er zo’n veertig tot vijftig kinderen op de toestellen of op het veldje. Kunnen ook kinderen met een handicap er terecht? De Speeltuinbende gaat het testen.

Inspiratie
Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbende.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op dezelfde website.

Samen Spelen
De Speeltuinbende is een onderdeel van het driejarige project ‘Samen Spelen’, een initiatief van ‘NSGK voor het gehandicapte kind‘. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.

Plaats een reactie