Speel het Dr. Donor spel tijdens de Nationale Donorweek

Omdat er niet genoeg orgaandonoren zijn, sterven jaarlijks nog te veel mensen in Nederland. Van 18 t/m 22 oktober vinden daarom op verschillende locaties in het land diverse activiteiten plaats om mensen te wijzen op het belang van donorregistratie.

Met deze activiteiten wil de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) mensen informeren over het belang van orgaandonatie en hen de mogelijkheid bieden zich meteen te registreren als donor.

Tijdens de Nationale Donorweek kan ook Dr. Donor the Game gespeeld worden. Dr. Donor is een grote dokter waar op de locatie van de te transplanteren organen grote gaten zijn gemaakt. Met ballen in de vorm van harten kan naar de dokter gegooid worden. Ook jongeren vullen helaas nog maar sporadisch een donorcodicil in. Met het spelen van Dr. Donor the Game komt daar hopelijk verandering in.

Waarom Dr. Donor?
Jaarlijks stuurt het Donorregister diverse leeftijdsgroepen een donorformulier met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen. Helaas wordt dit relatief weinig gedaan. Van de jongeren die in 1990 zijn geboren heeft van de 196.015 jongeren 32.8% gereageerd op het donorregistratieformulier. Van deze jongeren geeft 42.8% volledige toestemming om na overlijden alle organen te gebruiken. 20.7% geeft toestemming met donatiebeperking. 25,5% geeft echter geen toestemming. 10.1% laat nabestaanden na het overlijden beslissen en 0,8% laat het over aan een specifieke persoon. Met behulp van Dr. Donor the Game gaan hopelijk steeds meer jongeren het belang inzien van orgaandonatie. Want het is voor veel mensen van levensbelang dat meer mensen hun donorcodicil invullen.

Donorkaravaan door Nederland
Tijdens de Nationale Donorweek rijdt er een karavaan door het land. De karavaan begint in Utrecht en rijdt daarna door naar onder andere Enschede, Venray, Den Haag en Amsterdam. Aan kop van deze karavaan rijdt de Donortruck. De Nationale Donor Week is voor iedereen van jong tot oud toegankelijk. Iedereen is welkom om het Dr. Donor spel te spelen en een donorcodicil in te vullen.

18 oktober Utrecht, Vredenburg
19 oktober Enschede, Saxion Hogeschool
20 oktober Venray, Grote Markt
21 oktober Den Haag, Buitenhof en Atrium Stadhuis
22 oktober Amsterdam, Leidseplein

Het programma begint iedere dag om 12 uur, met uitzondering van Venray, daar start het programma een uur eerder. Einde van het programma is om 17 uur. Alle informatie is verder te vinden op www.donorweek.nl.

Verschillen tussen wachtlijsten voor kinderen en volwassenen

Er zijn geen specifieke wachtlijsten voor kinderen voor donororganen. Kinderen en volwassenen staan op één wachtlijst. Kinderen hebben in principe geen voorrang op volwassenen, maar het kan voorkomen dat aan de hand van bepaalde ‘punten’ kinderen toch voorrang hebben.

Wij hopen jullie allen te zien tijdens de Nationale Donorweek!

Meer info over dr. Donor kunt u vinden op: www.drdonor.nl

Plaats een reactie