Speekselkliercentrum Erasmus MC op volle toeren

Het vorig jaar opgerichte speekselklier expertisecentrum van het Erasmus MC draait op volle toeren. Inmiddels zijn ruim 100 patiënten behandeld voor aandoeningen van de speekselklieren zoals goedaardige en kwaadaardige gezwellen, chronische ontstekingen en speekselklierstenen.

Sneller en adequater
Het speekselklier expertisecentrum Erasmus MC is opgericht in 2008. Het betreft een multidisciplinaire samenwerking tussen keel-, neus- en oorheelkunde, hoofd-halschirurgie en kaakchirurgie. Met de zo bereikte optimale deskundigheid op het gebied van speekselklieraandoeningen kunnen patiënten sneller en adequater worden geholpen.

Uniek
Op het gebied van speekselklierstenen en speekselklierontstekingen wordt een voor Nederland uniek pakket aan technieken voor diagnostiek en behandeling toegepast. Zo kunnen CT-scans worden gemaakt van de speekselklieren, waarbij de speekselkliergangen met behulp van een contrastvloeistof in beeld worden gebracht, met als doel vernauwingen of blokkades te vinden.

Klachtenvrij
“Daarnaast hebben we in het centrum de beschikking over twee behandelingsvormen”, zegt specialist dr. Aniel Sewnaik van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Erasmus MC. “Met deze nieuwe technieken kan het aantal operaties voor deze aandoeningen sterk verminderd worden. Verder beschikt het speekselkliercentrum over een speekselkliersteenvergruizer. Met dit apparaat kunnen stenen in de speekselklier pijnloos vergruisd worden zodat ze makkelijk door de klier zelf afgevoerd kunnen worden. Een groot deel van de patiënten is na een of meerdere poliklinische behandeling klachtenvrij.”

Plaats een reactie