Spectaculaire verhuizing van giraffe, bruine beer en orang-oetan

0
880

Dinsdag 12 juli worden o.a een giraffe, een bruine beer en een orang-oetan vanaf de tweede etage uit het Zoologisch Museum Amsterdam getakeld. Vooral het verhuizen van de giraffe met zijn bijna 4 meter lengte is een ingewikkelde operatie. Waarschijnlijk zal hij op zijn kop naar buiten getakeld worden.

De verhuizing van deze dieren begint vanaf 10.00 uur en is een onderdeel van een grootscheepse operatie waarbij de natuurhistorische collecties van de universiteiten van Wageningen, Leiden en Amsterdam samengevoegd worden in Leiden.

Dit jaar verhuizen vanuit Amsterdam in totaal 40.000 opgezette zoogdieren, 65.000 vogels, 450.000 schelpen en ongeveer 8 miljoen insecten naar Leiden. De collectie van NCB Naturalis bevat dan totaal 37 miljoen objecten, van opgezette dieren tot gedroogde planten en van insecten tot fossielen.

De dieren krijgen een plaats in de collectietoren in Leiden. Voordat de bruine beer en de orang-oetan hun plaats in het depot innemen, staan ze nog eenmaal tezamen op de tentoonstelling Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object. Deze tentoonstelling laat natuurhistorische objecten zien, afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, nu ondergebracht in NCB Naturalis. Wat hebben deze objecten met elkaar gemeen? Waarom zijn ze verzameld? Bij elkaar geven ze een beeld van het verzamelen van naturalia door de jaren heen.

Na deze tentoonstelling zullen de giraffe en de bruine beer hoogstwaarschijnlijk verhuizen naar het Groote Museum in Artis. De giraffe is vermoedelijk een van de eerste vijf giraffen in Artis, afkomstig uit de stallen van de Egyptische Basha. Artis was in 1856 de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

De beer is een bruine beer afkomstig uit Rusland, geschonken tussen 1890 en 1914 . De dieren zijn sinds 1947 niet meer te zien geweest voor het publiek. De verzameling van tienduizenden dieren, dierenhuiden, balgen en botten werd in etappes overgebracht naar de universiteitsgebouwen aan de Mauritskade.