Spectaculaire hijsactie MRI’s in nieuw Maasstad Ziekenhuis

Drie loodzware MRI’s en een CT-scanner worden dinsdag 16 november met indrukwekkende takelapparatuur het nieuwe Maasstad Ziekenhuis ingehesen. De apparatuur, vervaardigd door Siemens, weegt bij elkaar bijna 20.000 kilo. Een volwassen olifant weegt 3500 kilo.

De hijsactie begint om 9.00 uur met de CT-scanner Flash, met 2580 kilo een ‘lichtgewicht’. Vanaf 11.00 uur is het tijd voor de mastodonten onder de scanapparatuur.
– Om 11.00 wordt de MRI Skyra (7100 kilo) ingehesen.
– Om 13.00 uur de MRI Avanto (5500 kilo).
– Om 15.00 uur de MRI Aera (4578 kilo).

Op de Maasstadweg, tussen het nieuwe ziekenhuis en de medimall, komt een kraan te staan die de apparatuur over het (groene) dak van het radiologiegebouw zal tillen. In de binnentuin komen de machines op een verzwaard platform te staan, van waaruit ze door de geopende gevel naar binnen worden gereden. De bodem van de binnentuin is bij de aanleg in mei al verzwaard zodat het platform niet wegzakt.

De gevel waardoor de apparaten naar binnen gaan, is demontabel. Dat is in 2003, bij de eerste schetsen van het ziekenhuis, ingepland. Dat geldt ook voor de verzwaring van de bodem in de binnentuin. De apparatuur moet op de lange termijn immers ook kunnen worden vervangen. De radiologieafdeling is bouwkundig aangepast op haar functie. In de wanden en vloeren zijn stalen platen aangebracht om de magnetische velden van de MRI’s te omkaderen en om te zorgen voor stralingsveiligheid.

Fabrikant Siemens is eindverantwoordelijk voor het transport en de plaatsing. Na het plaatsen wordt de apparatuur afgesteld en kan de radiologieafdeling verder worden afgebouwd. Siemens zal de komende maanden ook de trainingen voor het personeel verzorgen.

Plaats een reactie