Specialisten Amphia experts in hand- en polschirurgie

Annechien Beumer, orthopedisch chirurg en Hans de Schipper, plastisch chirurg, beiden werkzaam in het Amphia Ziekenhuis, zijn onlangs geslaagd voor het Europees handexamen. De Schipper is een van de weinige plastisch chirurgen in Nederland die dit examen heeft behaald. Beumer is zelfs de eerste orthopedisch chirurg in Nederland.

Ad van Beurden, medisch manager Zorgkern Orthopedie: “Hand- en polsklachten hebben vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven. Of het nu gaat om de werkomgeving of de privé- situatie, bij bijna elke beweging gebruik je je hand of pols. Het is daarom van groot belang dat handletsel in een vroeg stadium wordt herkend en adequaat wordt behandeld.” Om die reden is de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie onlangs ook de campagne ‘Meer dan onhandig’ gestart. De vereniging wil het publiek bewust maken van het feit dat klein letsel aan handen en polsen grote gevolgen kan hebben.

Kennis en ervaring vereist
De eisen om toegelaten te worden tot het examen zijn streng. Kandidaten moeten een specialisatie in plastische of orthopedische chirurgie hebben voltooid. Ze moeten beschikken over microchirurgische operatieve vaardigheden, ervaring hebben met reconstructies van handletsels en de behandeling van andere aandoeningen in de hand (bijvoorbeeld ongevallen, artrose en tumoren). Ook aantoonbare wetenschappelijk inspanningen, dat wil zeggen publicaties op het gebied van handchirurgie, zijn een voorwaarde.

Europees handexamen
Dit examen wordt afgenomen door examinatoren van de Federation of European Societies for Surgery of the Hand (FESSH), allemaal zeer ervaren handchirurgen. Gedurende twee dagen wordt de theoretische en praktische kennis op het gebied van de hand- en polschirurgie getoetst. De Europese Federatie adviseert zo veel mogelijk plastisch en orthopedisch chirurgen die handchirurgie bedrijven, zich verder te bekwamen en het examen te doen. Op die manier wil zij de handchirurgie naar een hoger niveau krijgen.

Amphia topklinisch opleidingsziekenhuis
Amphia is één van de grootste, algemene topklinische ziekenhuizen van Nederland. Ruim 260 medisch specialisten, 4600 medewerkers en zo’n 300 vrijwilligers streven continue naar verbetering van kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg. Het Amphia Ziekenhuis is, als een van 28 ziekenhuizen in Nederland, lid van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dit zijn ziekenhuizen die hooggespecialiseerde zorg kunnen verlenen en ’teaching hospitals’ zijn voor medisch-specialistische opleidingen.

Plaats een reactie