Specialist adviseert huisarts via iPad

Vanaf vandaag hebben huisartsen en specialisten een nieuwe mogelijkheid voor het verder verbeteren van hun patiëntenzorg. Teleconsultatiebedrijf TeleMC heeft een toepassing ontwikkeld waarmee een huisarts via de iPhone een specialist kan consulteren over medische problemen.

Met de nieuw toepassing kan een huisarts op elke gewenste locatie een medisch specialist raadplegen. De specialist kan de medische gegevens bekijken en hierop snel reageren via een iPhone. De dienst is ook geschikt voor de iPad.

Snel contact, ook onderweg
“Deze innovatie op het gebied van teleconsultatie past in de ontwikkelingen in de zorgsector om efficiënter te werken en de patiëntenzorg te verbeteren”, aldus Pieter Jeekel, directeur van TeleMC dat de toepassing ontwikkelde. Ook de specialist kan vanaf iedere gewenste locatie de gegevens ontvangen en de diagnose stellen. “De iPhone en iPad zijn hiervoor heel geschikt”, legt Jeekel uit. “De nieuwe camera op de iPhone 4 is zeer geschikt voor teleconsultatie. Het bekijken van de foto’s werkt op een iPad erg goed. Voor artsen is dit een prettige en eenvoudige manier om ook onderweg onderling te communiceren. Dit scheelt tijd en geld én de patiënt is sneller geholpen.”

Huisarts en specialist enthousiast
Huisarts R.A. Fonville uit het Gelderse Huissen is een fervent iPhone gebruiker en ontwikkelde zelf de iPhone applicatie “Dokter op reis”. Fonville is positief over de nieuwste teleconsultatie ontwikkeling: “Net als de andere teleconsultatiediensten is dit weer een innovatie die mij helpt om de zorg aan mijn patiënten te verbeteren. Het is eigenlijk dubbel werk om na de huisbezoeken mijn patiënten informatie systeem bij te moeten werken in mijn praktijk. Nu kan ik direct ter plekke de vraag van de patiënt doorsturen naar de specialist als ik het zelf niet zeker weet. Dit scheelt tijd en mijn patiënt heeft nu nog sneller zijn of haar diagnose.”

Dermatoloog J.V. Smit ziet voordelen in het werken met de iPad. “De iPad is uiterst mobiel en zeer gebruiksvriendelijk. Hij is extreem plat en licht qua gewicht, dus gemakkelijk mee te nemen. Het scherm is relatief groot en heeft een hoge resolutie met een optimale multitouch zoomfunctie. Zo kan ik niet alleen de foto in zijn geheel zien voor een goed overzicht, maar kan ik ook zeer eenvoudig inzoomen voor details. Het scheelt me tijd en de beoordeling met de iPad is uiterst betrouwbaar. Het mooie van de iPad in 3G uitvoering is dat je bovendien op elke locatie in Nederland teledermatologie kunt doen. Wat is er nou nog patiëntvriendelijker dan dit systeem?”

Meer informatie: www.telemc.nl

Plaats een reactie