Speciale PET-scan maakt opsporen tumoren gemakkelijker

Neuro-endocriene tumoren zijn zeer zeldzame tumoren die ontstaan uit een te snelle deling van hormoonproducerende cellen, zogenaamde neuro-endocriene cellen. Deze cellen bevinden zich onder andere in de maag, de darmen, de longen en de alvleesklier. Neuro-endocriene tumoren kunnen allerlei stoffen en hormonen produceren. Promovenda Helle-Brit Fiebrich bracht in kaart hoe deze zeldzame soort kanker vastgesteld en behandeld kan worden.

Fiebrich concludeert dat door een nieuw soort PET-scan, een scan waarbij met een kleine hoeveelheid radioactieve stof tumorcellen opgespoord kunnen worden. De nieuwe PET-scan wordt uitgevoerd door een opsporingsstof te gebruiken die op een opnameprincipe berust dat specifiek is voor neuro-endocriene cellen. Op die manier kunnen heel selectief alleen de tumorhaard en diens uitzaaiingen zichtbaar gemaakt worden, zonder dat de opsporingsstof in gezonde weefsels terecht komt. Ook ontdekte de promovenda dat uitzaaiingen in het hart van de tumorcellen waarschijnlijk vaker voorkomen dan tot nu toe gedacht.

Helle-Brit Fiebrich (Henstedt-Ulzburg, Duitsland, 1982) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door een beurs van het Ubbo Emmius Fonds. Fiebrich werkt als arts-assistent in opleiding tot internist in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem.

Promotie:

– Datum: 23 juni 2010
– Promotie: mw. H.B. Fiebrich, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
– Proefschrift: Tumor imaging and treatment monitoring in patients with neuroendocrine tumors
– Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. T.P. Links, prof.dr. I.P. Kema
– Faculteit: Medische wetenschappen

Plaats een reactie