Special Olympics Nederland wil de World Summer Games in 2019 organiseren

Special Olympics Nederland wil de Special Olympics World Summer Games in 2019 organiseren. Dit evenement is na de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld. De Nederlandse organisatie is deze maand een haalbaarheidsonderzoek gestart om de succesfactoren voor een bid in kaart te brengen. Daarnaast is het comité ‘Special Olympics 2019’ in het leven geroepen onder leiding van voormalig staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker.

De World Summer Games worden elke vier jaar (in het pre-Olympisch jaar) georganiseerd. Dit jaar heeft Griekenland de eer om de World Summer Games Athene 2011 te presenteren. Er worden circa 7.500 sporters, 2.500 coaches en begeleiders en 3.000 officials uit meer dan 180 landen verwacht.

“Wij hebben de ambitie om het meest inspirerende sportevenement ter wereld in 2019 naar Nederland te halen. In de eerste plaats inspirerend vanwege de doelgroep; 7.500 sporters met een verstandelijke handicap uit 180 landen tonen hun talenten en vaardigheden op wereldniveau. Maar vooral inspirerend, omdat de emotie en beleving van sport zo puur is en de positieve impact op de levens van deze sporters zo groot”, zegt Marc Hofstra, directeur van Special Olympics Nederland.

Nederland voorbeeldfunctie integratie
Nederland loopt voorop wat betreft de integratie van mensen met een verstandelijke handicap in de sport. Met de organisatie van de World Summer Games 2019 onderstreept Nederland zijn voorloperspositie en is het een bron van inspiratie voor andere landen. Elke editie van de Spelen blijkt een blijvende impact te hebben op de positie en mogelijkheden van mensen met een verstandelijke handicap wereldwijd. Nederland biedt als gastland van dit unieke evenement een podium voor sporters met een verstandelijke handicap en draagt hiermee zijn voorbeeldfunctie uit.

Betrokken partners in comité ‘Special Olympics 2019’
Om de ambitie waar te maken, heeft Special Olympics Nederland een speciaal comité opgericht ‘Special Olympics 2019’ dat de handen ineenslaat om draagvlak te creëren bij overheid, bedrijfsleven en maatschappij om te komen tot een succesvolle bid. Voorzitster van dit comité is Jet Bussemaker, voormalig staatsecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die in haar rol als staatssecretaris al in een vroeg stadium dit initiatief heeft omarmd.

Jet Bussemaker: “Special Olympics richt zich op de positieve impact die sporten heeft op mensen met een verstandelijke handicap. De World Summer Games bieden een sociaal en succesvol evenement voor deelnemers én ouders en verzorgers van de deelnemers. Dit evenement is dan ook een belangrijk podium voor Nederland in het streven naar het samenbrengen van mensen met en zonder handicap.” Overige leden van het comité zijn: Pieter van den Hoogenband, Jan de Jong, Frank van de Wall Bake, Marcel Sturkenboom, Karin van Bijsterveld, Jopie Nooren, Henk Rottinghuis en Wim Ludeke.

Over Special Olympics Nederland
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 180 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke handicap te verbeteren door middel van sport. Sporten maakt mensen met een verstandelijke handicap fysiek en mentaal ‘fitter’ en vergroot daarmee het zelfvertrouwen en zelfbeeld. In Nederland is Special Olympics Nederland onderdeel van Gehandicaptensport Nederland. Op www.specialolympics.nl vindt u meer achtergrondinformatie.

Plaats een reactie