Speciaal spreekuur voor mensen met Multiple Sclerose

Patiënten met Multiple Sclerose (MS) kunnen sinds kort in het Lievensberg ziekenhuis naar een speciaal spreekuur. Gespecialiseerd verpleegkundige Mariëlla Withagen geeft op dinsdag informatie over hoe om te gaan met de aandoening en over instanties die MS-patiënten begeleiden.

Mensen komen met verschillende vragen naar het MS-spreekuur: Wat is MS precies? Wat betekent dat voor mijn dagelijks leven? Is een zwangerschap mogelijk met MS? Hoe kan ik het best omgaan met mijn vermoeidheid en slaapproblemen? Ook na het bezoek aan de neuroloog hebben patiënten soms nog vragen. De MS-verpleegkundige kan op de meeste vragen wel een aanvullend antwoord geven.

Multiple Sclerose komt voor bij zowel jonge als oudere mensen. Het ziekteverloop is per patiënt heel verschillend. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk zorg op maat wordt geboden.

Mariëlla Withagen: “In de afgelopen jaren heb ik veel MS-patiënten geholpen. Toch is elke patiënt weer uniek. Geregeld ben ik verrast over hoe divers de aandoeningen rond MS kunnen zijn.”

Landelijk verstrekken diverse instanties informatie over MS. Het ontstaan van regionale steunpunten, zoals nu ook in Lievensberg, is een vrij nieuwe ontwikkeling. Het geeft de patiënt een extra steuntje in de rug in het leren omgaan met deze chronische en ingrijpende ziekte.

Bij mensen met MS ontstaan, door een fout in het immuunsysteem, ontstekingen in het zenuwstelsel. Het immuunsysteem kan niet goed het onderscheid maken tussen lichaamseigen (goede) en lichaamsvreemde (schadelijke) stoffen. De immuuncellen worden daardoor per ongeluk geactiveerd om de lichaamseigen stof myeline rond de zenuwen aan te vallen. Deze aanvallen uiten zich in de vorm van ontstekingen. MS is een chronische aandoening waarvoor nog geen genezend middel bestaat. Wel is medicatie beschikbaar die een remmende werking hebben op de ziekte. Hiermee worden zogenaamde schubs – een plotselinge verslechtering van de situatie van de patiënt – tegengegaan

1 gedachte over “Speciaal spreekuur voor mensen met Multiple Sclerose”

 1. beste mariella…

  ik heb gelezen in de krant maar ook op internet dat u gespecialeerd bent in multiple sclerose..
  ik zit namelijk in het laatse jaar van verzorgende IG en moet een scribtie maken. de scribtie wil ik namelijk gaan maken over multiple sclerose waarvan dit onderwerp? ik werk in een verzorgingshuis met een client met multiple sclerose hier zou ik graag meer over willen weten. nu de vraag aan u zou ik alstublieft zo veel mogelijk informatie mogen krijgen over multiple sclerose?

  in afwachting verblijf ik…
  hartelijke groeten marjoke aarnoudse

  Beantwoorden

Plaats een reactie