Speciaal diploma voor medewerker steriele medische hulpmiddelen ZorgSaam Ziekenhuis

Bij de allereerste zestien studenten die de nieuwe opleiding ‘medewerker steriele medische hulpmiddelen’ (MSMH) hebben afgerond, zit ook een medewerker van het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen. Rosita de Ruijter ontving onlangs haar diploma op de School voor de Zorg bij ROC Eindhoven.

De opleiding startte in april 2009 en wordt in Zuid-Nederland alleen in Eindhoven gegeven. De medewerker SMH werkt in ziekenhuizen of bedrijven op de centrale sterilisatieafdeling (CSA). Daar worden alle medische instrumenten en hulpmiddelen gereinigd en gesteriliseerd. Een opleiding tot medewerker SMH bestond nog niet, medewerkers moesten het doen met schriftelijke cursussen. Het beroep wordt nu door de nieuwe tweejarige BBL opleiding (niveau 3) op de kaart gezet. De studenten maken tijdens de opleiding gebruik van de ervaring die ze opdoen in het ziekenhuis. De leeropdrachten sluiten volledig aan bij de praktijk uit het ziekenhuis.

Toekomst
Mark Meertens, hoofd CSA in het ZorgSaam Ziekenhuis: “Er is veel vraag naar medewerkers SMH. Het vak wordt interessanter, omdat er tegenwoordig ook doorgroeimogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld naar de operatiekamers. Dit is voor medewerkers interessant, maar wij moeten er wel voor zorgen dat we genoeg nieuwe, gediplomeerde mensen binnenhalen. Om die reden is deze nieuwe opleiding ontwikkeld.”

Meer informatie over de opleiding MSMH staat op de site van de Sterilisatie Vereniging Nederland.

Plaats een reactie