Spataderpoli nieuwe stijl in Rode Kruis Ziekenhuis

Het Rode Kruis Ziekenhuis heeft onlangs een Spataderpoli geopend. Behandeling aan spataderen kon al eerder, maar vanaf nu gebeurt dat multidisciplinair. Dermatologen en vaatchirurgen werken nauw samen en stellen de diagnose en het behandelplan in één ochtend vast. Door de aanschaf van een nieuw apparaat en een betere organisatie zijn de wachtlijsten heel kort geworden.

Sinds kort kunnen mensen met spataderen zich op de aparte spataderpoli melden; chirurgen en dermatologen beslissen gezamenlijk wat de beste behandeling is. De specialist met de meeste ervaring voert de behandeling uit. “De samenwerking is niet nieuw”, vertelt vaatchirurg Jorianne de Nie, “maar onze aanpak is veel efficiënter. Drie, vier keer terugkomen voor een diagnose, is verleden tijd. Nu vertellen we de patiënt op één ochtend wat er aan de hand is én hoe we de spataderen willen behandelen.”

Verschillende methoden
De behandeling van spataderen kan uiteen lopen van het dragen van steunkousen tot een operatie. Daar tussenin bestaan ook verschillende methoden, als ‘strippen’ of spuiten van de aderen. Door de aanschaf van een mobiel duplex apparaat is de capaciteit om de juiste diagnose en bijbehorende aanpak te stellen sterk vergroot. Het apparaat werkt, net als de vaste variant, met geluidsgolven en brengt pijnloos in kaart waar en hoe de spatader loopt. ”Een duplex maakt een echo van de bloedvaten en stelt de stroomrichting van het bloed vast. We kunnen ermee zien waar de spataderen zich bevinden, en of er lekke aderklepjes zijn“, legt dermatoloog Marjolein Leenarts uit. Doorgaans is voor de behandeling een paar uur tot hooguit een dagopname in het ziekenhuis nodig.

Spataderen
Spataderen komen veel voor. Ze ontstaan vooral in de benen. Het bloed uit de benen moeten terugstromen naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed terugzakt zitten er kleppen in de bloedvaten. Om verschillende redenen kunnen deze kleppen minder goed gaan werken en lekken. De druk in de ader kan dan zo groot worden dat de bloedvaten uitzetten. Deze kronkelende onder de huid gelegen aderen worden spataderen genoemd. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen en bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen bij wie het in de familie voorkomt, zijn er vatbaarder voor dan anderen. Spataderen kunnen pijn, jeuk, vermoeide benen en zwellingen veroorzaken, maar zijn niet levensbedreigend.

Het Spataderspreekuur is op maandagochtend. Een verwijzing is niet nodig om een afspraak te maken.

Plaats een reactie