SOS Kinderdorpen vreest humanitaire ramp door volksverhuizing Soedan

De Zuid-Soedanese autoriteiten hebben SOS Kinderdorpen in Zuid Soedan hulp gevraagd bij het opvangen van de enorme stroom kindvluchtelingen die de komende maanden vanuit Soedan het land binnen zullen komen. Vanaf maart zal Soedan beginnen met het repatriëren van honderdduizenden Zuid-Soedanese vluchtelingen, waaronder zo’n 2000 onbegeleide kinderen; zij hebben hun ouders verloren of zijn van hun familie gescheiden door de oorlog. SOS Kinderdorpen vreest een humanitaire ramp en start een programma om kinderen op te vangen en waar mogelijk te herenigen met familie.

Zuid-Soedan is een van de armste landen ter wereld. De bevolking heeft de afgelopen decennia geleden onder burgeroorlogen, extreem geweld en hongersnood. Vorig jaar is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden. De honderdduizenden Zuid-Soedanezen die tijdens de burgeroorlog naar het noorden zijn gevlucht, keren sindsdien massaal terug naar het zuiden. Vluchtelingen, waaronder duizenden onbegeleide kinderen, leven onder inhumane en extreem gevaarlijke omstandigheden. Veel van hen worden slachtoffer van geweld of sterven door gebrek aan voedsel, onderdak en basale gezondheidszorg.

Vanaf maart 2012 zal de situatie verslechteren, omdat Soedan voornemens is alle overgebleven vluchtelingen terug te sturen naar Zuid-Soedan. De deadline daarvoor is 8 april 2012. SOS Kinderdorpen start een project om kindvluchtelingen op te vangen en tijdelijke zorg te bieden. Onderdeel daarvan zijn psychologische ondersteuning, onderwijs en recreatieve activiteiten. Daarnaast zal SOS Kinderdorpen zich in samenwerking met lokale autoriteiten, de VN en andere NGO’s bezighouden met het opsporen en herenigen van families.

Plaats een reactie