Sophie Vreeburg wint Ramaer Medaille

Donderdag 31 maart 2011 heeft Sophie Vreeburg tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) de Ramaer Medaille ontvangen. Deze onderscheiding wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlander die zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de psychiatrische wetenschap.

Sophie Vreeburg heeft de onderscheiding ontvangen voor haar betekenisvolle onderzoek naar de rol van het stresshormoon cortisol bij angst en depressie. Uit het onderzoek blijkt dat verhoogde cortisolwaarden een biologische kwetsbaarheid vormen voor het ontwikkelen van depressie. Zij heeft zich hierbij gebaseerd op epidemiologische data van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). NESDA wordt door het ZonMw programma GeestKracht gefinancierd.

In 2009 ging de onderscheiding ook naar een onderzoeker die bij het GeestKracht programma is betrokken. Dat was Eric Ruhé voor zijn onderzoek naar SSRI bij depressie.

1 gedachte over “Sophie Vreeburg wint Ramaer Medaille”

  1. Wij zijn van http://indepressie.nl op het GeestKracht congres geweest. Daarin is inderdaad naar voren gekomen dat NESDA van grote invloed is bij de onderzoek(en) naar depressie. Dit wordt ook duidelijk door de financiering verstrekt door de US.

    Beantwoorden

Plaats een reactie