Sonsbeek in Arnhem mooiste stadspark van Nederland

Park Sonsbeek in Arnhem is het mooiste stadspark van Nederland. Uit een verkiezing van natuurblad Roots komt het park verreweg als beste uit de bus. Tweede en derde werden het Rotterdamse Kralingse Bos en landgoed Clingendael bij Den Haag.

V.l.n.r. Margreet van Gastel (Wethouder van Milieu, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van Gemeente Arnhem) en Fanny Glazenburg (hoofdredacteur Roots)

Stadsparken zijn de longen van de stad. Voor bewoners van de stad zijn het de dichtstbijzijnde stukjes natuur. Natuurblad Roots testte een jaar lang in twaalf Nederlandse steden de parken en koos daaruit Park Sonsbeek in Arnhem als winnaar. Aan het eind van het jaar sprak het Nederlandse publiek zich uit via een stemming op www.rootsmagazine.nl en ook daar kwam Sonsbeek als overtuigende winnaar uit de bus.

Vier tienen
In de Roots-competitie werden de parken getest op een aantal criteria, zoals omgeving, wandelen, vormgeving, flora en fauna, water en beplanting. En ook cultuurhistorie, recreatie, kindvriendelijkheid en onderhoud werden beoordeeld. Park Sonsbeek behaalde met 92 (max. 100) de meeste punten en scoorde zelfs vier tienen op wandelmogelijkheden, vormgeving, beplanting en onderhoud. “Alles bij elkaar is Park Sonsbeek een beeldschoon park,” zegt testredacteur Esther de Winter in haar Roots-rapport. En dat vond het publiek ook, gezien de overweldigende hoeveelheid stemmen die het park bij de stemming kreeg. Maar liefst 31% van de bijna 2.000 stemmen gingen naar het Arnhemse park en daarna was er geen twijfel meer mogelijk: Park Sonsbeek is het Roots Stadspark 2012.

Romantisch plaatje
Park Sonsbeek ligt als een ideaal romantisch landschapsplaatje tegen de hellingen van een stuwwal. Het park is ingericht volgens de Engelse landschapstijl met glooiende weiden, mooie waterpartijen, zoals waterval, vijver en beekje en heel veel bos. Want Park Sonsbeek loopt rechtstreeks over in de Veluwe. Er zijn monumentale bomen, het beukenhallenbos, diverse tuinen en het zeldzame elzenbronbos. Het park is ook zeer dierrijk met onder andere: bosuilen, spechten, havikken, dassen, boommarters, houtsnippen en ijsvogels.

Prachtige erkenning
Margreet van Gastel, Wethouder van Milieu, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van Gemeente Arnhem: “Ik ben bijzonder trots op deze prijs voor Park Sonsbeek. Nadat het park in 2010 al werd uitgeroepen tot Beste Openbare Ruimte van Nederland is dit weer een prachtige erkenning voor Arnhem als groene stad.”

Uitslag Stadspark van het Jaar 2012
1 Park Sonsbeek, Arnhem, 123 punten
2 Kralingse Bos, Rotterdam, 107 punten
3 Landgoed Clingendael, Den Haag, 91 punten
4 Het Engelse Werk, Zwolle, 90,3 punten
5 Vondelpark, Amsterdam, 88,3 punten
6 Volkspark de Goffert, Nijmegen, 86,5 punten
7 Griftpark, Utrecht, 85,6 punten
8 Stadspark, Groningen, 82,5 punten
9 Hoge Vlucht, Breda, 82,5 punten
10 Abraham Ledeboerpark, Enschede, 82 punten
11 Beatrixpark, Almere, 77,3 punten
12 Stadspark, Maastricht, 70 punten

Sonsbeek is makkelijk bereikbaar op nog geen tien minuten lopen van station Arnhem. Een plattegrond van het park vind je terug in het augustusnummer van Roots, inclusief het complete testrapport en een uitgebreid artikel over het groen van Arnhem, na te bestellen. De uitslag van de Roots Stadsparkverkiezing staat in de oktobereditie van Roots die op 29 september in de winkel ligt.

Plaats een reactie