Sneller uit bed na heup-of knieoperatie

Binnen vier uur na de operatie staat de patiënt al weer naast het bed met een nieuwe heup of knie. Rijnland Ziekenhuis is gestart met een nieuw concept rondom de revalidatie na een heup-of knieoperatie. Dit nieuwe concept heet Rapid Recovery.

Patiënten die in Rijnland Ziekenhuis komen voor een heup- of knieprothese kunnen rekenen op het nieuwe zorgconcept Rapid Recovery. Het doel is een optimaal herstelproces. Deze Rapid Recovery is een behandeling door een multidisciplinair team, waarbij de patiënt door een uitgebreide informatievoorziening actief wordt betrokken.

Direct uit bed
Door goede en andere pijnstilling met onder andere zenuwpijnremmers en inspuiting van lokale verdoving rondom het gewricht, ervaart de patiënt met een nieuwe knie of heup minder pijn en kan de revalidatie direct beginnen. Joris Jansen, orthopedisch chirurg in Rijnland Ziekenhuis, vertelt: ‘Als een patiënt zich goed voelt, volgt een snellere mobilisatie vanzelf. Op de kamer waar de patiënt bijkomt na de operatie kan het geopereerde been al actief worden bewogen. Na vier uur mag de patiënt met een nieuwe knie of heup zelfs al naast het bed te staan.’ Het multidisciplinaire team geeft het vertrouwen aan de patiënt dat het been direct belastbaar is. Door er niet twee dagen mee te wachten, heeft de patiënt geen tijd om zich een ‘zieke’ te voelen en tegen het belasten op te zien.

Intensieve begeleiding
Vooraf wordt elke stap van de revalidatie en de vroege mobilisatie goed met de patiënt doorgesproken, zodat deze actief kan bijdragen aan zijn eigen herstel. De patiënt krijgt een orthopedisch consulent als vast aanspreekpunt vanaf het eerste bezoek aan de polikliniek tot aan de laatste nacontrole.

Deze consulent heeft regelmatig en zo nodig direct contact met alle andere zorgverleners; de huisarts, de verpleegkundigen van de afdeling orthopedie, de zorgbemiddelaar van het ziekenhuis, de orthopedisch chirurg, de fysiotherapeut en eventueel wanneer nodig met de verpleegkundige van de thuiszorg.

De meeste patiënten die worden behandeld volgens het zorgconcept Rapid Recovery hoeven gemiddeld slechts drie dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Plaats een reactie