Sneller juiste diagnose en therapie bij borstkanker

Heb ik borstkanker of niet? En welke therapie is in mijn specifieke geval dan het beste? Patholoog Carla Wauters heeft er met haar promotie in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen aan bijgedragen dat de gespecialiseerde borstkankerpolikliniek in het CWZ deze vragen voor patiënten nog beter en sneller kan beantwoorden.

Door een nieuwe methode – een combinatie van cytologisch en histologisch onderzoek – kan het CWZ binnen een uur bepalen of iemand borstkanker heeft en binnen een dagdeel welke therapie noodzakelijk is. Deze therapieën kan het CWZ vervolgens ook alvast inplannen. In nauwe samenwerking met dr. Luc Strobbe, co-promotor en oncologisch chirurg van het CWZ, ontwikkelde promovenda Carla Wauters deze nieuwe aanpak.

Zij introduceerde een snelle (cytologische) diagnostiek op kleine weefselstukjes, verkregen door middel van een holle naald (biopsie). Deze weefselstukjes van tumoren geven informatie over bepaalde eigenschappen van de tumor, denk aan de afscheiding van hormonen. De noodzakelijke (chemo)therapie kan afhankelijk zijn van het soort hormoon dat de tumor produceert. Het team pathologen van het CWZ is gespecialiseerd in de diagnostiek van borstafwijkingen, mede gezien de grote aantallen die zij dagelijks te zien krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten het doorgaans erg prettig vinden om snel te weten waar ze aan toe zijn en welke behandelingen er in het verschiet staan.

De eerste inzichten van deze vernieuwende onderzoeksresultaten heeft Wauters in oktober 2010 in een vooraanstaand internationaal pathologievakblad gepubliceerd. Ze heeft deze resultaten ook al gedeeld op internationale congressen met collega’s, onder andere op het jaarlijkse internationale borstkankercongres in San Antonio, Texas (Verenigde Staten).

Patiënten kunnen voor de meeste vormen van kanker bij het CWZ terecht. Het ziekenhuis beschikt over een gespecialiseerde borstkankerpoli (mammapoli), die hoog aangeschreven staat. Dat blijkt onder meer uit de nummers 1 en 2 in de landelijke Topartsenverkiezing van vakblad MedNet (CWZ-chirurgen Mariël Keemers en Frits van den Wildenberg, beiden werkzaam op de borstkankerpoli) en zorgverzekeraar CZ die het CWZ noemt als een van de voorkeur-aanbieders op het gebied van de behandeling van borstkanker.

1 gedachte over “Sneller juiste diagnose en therapie bij borstkanker”

Plaats een reactie