Sneller bewegen na een beroerte zorgt voor beter herstel

Wie na een beroerte snel begint met oefenen, heeft een grotere kans op herstel. Daarom maakt de stroke unit van het neurovasculair centrum van het MCH vanaf dinsdag 6 december 2011 gebruik van een oefengids waarin oefeningen beschreven staan. Hiermee kunnen patiënten met een familielid zelf bepaalde oefeningen doen, die de spierkracht van bijvoorbeeld schouder-, arm-en beenspieren versterken. De oefengids is onderdeel van het project Snel in Beweging, ontwikkeld door het UMC Utrecht en de Hoogstraat.

Regelmatig oefenen in de eerste twaalf weken na een beroerte heeft het meeste effect. Dit project wil dit stimuleren door patiënten en hun familie een concreet hulpmiddel aan te bieden: de oefengids. Hierin staan diverse oefeningen die de spierkracht verbeteren. De mantelzorg wordt hierbij nadrukkelijk betrokken om samen met de patiënt beweegactiviteiten uit te voeren.

Het project Snel in Beweging van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (UMC Utrecht en De Hoogstraat) kreeg onlangs een Parel van ZonMw. Patiënten van de stroke unit krijgen vandaag een kleine attentie en voor medewerkers wordt een klinische les verzorgd.