Snelle groei als baby geeft dikke vaatwand als kleuter

Kinderen die te snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts en onderzoeker Annemieke Evelein van het UMC Utrecht.

Baby toesFotocredits: sabianmaggy (cc)

Evelein bestudeerde kinderen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Bij 333 kinderen werd op vijfjarige leeftijd via een echometing de wanddikte en de elasticiteit van de halsslagader gemeten. Van deze kinderen hadden de onderzoekers eerder al de groeigegevens uit het groeiboekje verzameld. Bij volwassen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Uit het onderzoek blijkt een deel van de vijfjarige kinderen een dikkere bloedvatwand te hebben. Het gaat om de kinderen die in hun eerste drie levensmaanden een snellere gewichtstoename hebben in verhouding tot hun lengtegroei dan hun leeftijdsgenoten. Gemiddeld neemt elke dag het gewicht met 28 gram toe en de lengte met 1,1 millimeter.

Voeding aanpassen?
“We kunnen nog niet zeggen of de voeding van deze kinderen moet worden aangepast”, reageert Evelein. “We kennen de mogelijke bij-effecten daarvan namelijk niet. Wel kunnen we zeggen dat factoren die leiden tot een verstoord groeipatroon, zoals roken tijdens de zwangerschap, voorkomen moeten worden.”

Arts-assistent kindergeneeskunde Annemieke Evelein is donderdag 31 31 januari 2013 gepromoveerd aan het UMC Utrecht. De resultaten zijn eerder deze maand verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Haar onderzoek maakt deel uit van het WHISTLER-Cardio-onderzoek waarin alle kinderen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn uitgenodigd om deel te nemen aan langlopend gezondheidsonderzoek.

De wetenschappers proberen onder meer te achterhalen of tijdens de hele vroege jeugd al de kiem wordt gelegd voor vaatziekten later in het leven. Prof. dr. Frank Visseren, prof. dr. Rick Grobbee en dr. Cuno Uiterwaal begeleidden haar onderzoek.

Plaats een reactie